Wilt u alimentatie aanvragen? Graag informeren wij u over de aandachtspunten en mogelijkheden.
Tijdens het huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben partners een onderhoudsplicht. Dit betekent dat de partners over en weer moeten bijdragen in de kosten van het levensonderhoud en de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen. Alimentatie kan worden aangevraagd op een aantal momenten:
- Tegelijk bij het aanvragen van een echtscheiding als nevenverzoek (via het verzoekschrift)
- Gedurende de echtscheidingsprocedure
- Als voorlopige voorziening (zolang de echtscheiding nog niet is uitgesproken)
- Nadat de echtscheiding al is uitgesproken (nieuwe procedure bij de rechtbank)
Alimentatie is een term waaronder de kinderalimentatie en partneralimentatie vallen. Deze twee vormen van alimentatie kunnen onafhankelijk van elkaar worden aangevraagd. Een advocaat alimentatie kan u begeleiden tijdens de echtscheiding en alimentatie verzoeken aan de rechtbank. Daarbij is het van belang dat de alimentatie op twee manieren vastgesteld kan worden:
- Via onderling overleg met uw ex-partner
- Door de rechtbank
Partneralimentatie moet altijd worden aangevraagd. Zonder deze aan te vragen krijgt u het ook niet, tenzij het is opgenomen in bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden. Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, zal de rechtbank ook altijd zelf onderzoeken of kinderalimentatie betaald moet worden. Ook de hoogte daarvan wordt getoetst.
Partner alimentatie aanvragen
De partneralimentatie is bedoeld voor de minst-verdienende ex-partner. Uw ex-partner betaalt u een bepaald bedrag per maand, zodat u kunt voorzien in uw kosten voor het levensonderhoud. Bij de beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u recht hebben op partneralimentatie. Gedurende de echtscheidingsprocedure kunt u de rechtbank verzoeken uw ex-partner een alimentatieverplichting op te leggen. Het is ook mogelijk dat u in overleg met uw ex-partner een alimentatieregeling treft. De uiteindelijke afspraken worden dan vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als u er samen niet uitkomt zal de rechter beoordelen of u recht heeft op partneralimentatie en hoe hoog de alimentatie zal zijn.
Ook wanneer u tijdens de echtscheidingsprocedure geen aanspraak maakt op partneralimentatie, kunt u op een later moment alsnog de rechtbank verzoeken een alimentatieregeling te treffen. U heeft hier altijd een advocaat voor nodig. Voor berekening van de hoogte van de partneralimentatie wordt gekeken naar de draagkracht en behoefte, en wordt gekeken naar bepaalde normen, de Tremanormen.
Kinder alimentatie aanvragen
De kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen moeten ook na een huwelijk gezamenlijk door de ouders worden betaald. Wanneer een huwelijk strandt moeten er afspraken gemaakt worden wie van de ouders voor de kinderen gaat zorgen. In het ouderschapsplan moet ook de hoogte van de kinderalimentatie worden opgenomen.
De kinderalimentatie kan niet in huwelijkse voorwaarden of in een contract worden uitgesloten. Bij een scheiding zal altijd een alimentatieregeling getroffen moeten worden. Dit kunt u in overleg doen met uw ex-partner, of wanneer dat niet lukt, via de rechter. Als u samen met uw ex-partner een regeling heeft getroffen, zullen de bedragen door de rechter worden beoordeeld en worden vastgesteld. Een wijziging door de rechter is dus mogelijk.
De hoogte van de kinderalimentatie is gebonden aan bepaalde normen waarvan in beginsel niet afgeweken kan worden.
Wijziging alimentatie
Over de alimentatie moeten tijdens de scheiding afspraken gemaakt worden. Deze afspraken gelden meestal voor een lange duur. Het is daarom altijd mogelijk dat gedurende deze lange duur gewijzigde omstandigheden voordoen. U of uw ex-partner kan namelijk hertrouwen. Dit heeft gevolgen voor de draagkracht. In dergelijke gevallen is het mogelijk de alimentatieafspraken open te breken of de alimentatieverplichting zelfs te stoppen. Om een alimentatiewijziging te realiseren heeft u altijd een advocaat nodig. Alle wijzigingen verlopen immers via de rechtbank alwaar de inzet van een advocaat verplicht is gesteld. Een advocaat alimentatie helpt u graag.
Zelf een alimentatieberekening maken
De Landelijke Alimenatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Wilt u liever een uitgebreide berekening door een advocaat, die u bij uw aanvraag alimentatie in de rechtbank kunt gebruiken als bewijsstuk, neem dan contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatie aanvragen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Corona-crisis en wijziging van alimentatie
In dit blog bespreek ik welke gevolgen een inkomstenterugval heeft voor het alimentatiebedrag dat iemand moet betalen. De focus ligt op kwesties waarin iemand direct een inkomensterugval meemaakt als gevolg van de Corona-crisis. We kunnen daarbij denken aan een tandarts, …
Lees meer..