U betaalt alimentatie en u heeft mogelijk te maken met wangedrag door de alimentatiegerechtigde. Daarom wilt u weten of er sprake is van wangedrag en wat u hiertegen kunt doen. Wij leggen de belangrijkste informatie over wangedrag door alimentatiegerechtigde aan u uit. Wilt u advies op maat? Een advocaat alimentatie kan u adviseren. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem contact op met Landelijke Alimentatiedesk voor direct advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.
Alimentatie wordt doorgaans vastgesteld voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Naast de bekende gronden voor een wijziging zoals ontslag en werkloosheid, hogere vaste lasten, wijziging in het inkomen, pensionering of hertrouwen bestaat er nog een andere mogelijke reden waarom de omstandigheden wijzigen. Dit gaat om wangedrag door de alimentatiegerechtigde.
Wangedrag door alimentatiegerechtigde
Bij wangedrag misdraagt de alimentatiegerechtigde (degene die alimentatie ontvangt) zich tegenover de alimentatieplichtige (degene die moet betalen). In sommige gevallen kan dit leiden tot een matiging van de alimentatieplicht of een gehele beëindiging van de alimentatie.
Een alimentatie advocaat van Landelijke Alimentatiedesk voorziet u van advies als u te maken heeft met wangedrag van de alimentatiegerechtigde (uw ex-partner) en kan een wijziging van de alimentatieafspraken voor u realiseren. Neem daarom contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.
Wangedrag, verval of einde alimentatie
Bij wangedrag door de alimentatiegerechtigde gaat het om gedrag dat ernstig is en een wijziging of beëindiging van de alimentatie kan rechtvaardigen. Voorbeelden voor een verlaging van de alimentatie zijn:
- Stalken
- Intimidatie
- Bedreiging
- Laster
- Verstrekken persoonlijke informatie aan derden
Deze omstandigheden kunnen er toe leiden dat de alimentatie afspraken gewijzigd kunnen worden. Een definitief verval van de alimentatieverplichtingen is dan meestal nog niet mogelijk. Dit verandert als er onaanvaardbare gevolgen ontstaan bij de alimentatieplichtige als gevolg van het wangedrag.
Dit gaat bijvoorbeeld om:
- het veroorzaken van (ernstig) lichamelijk letsel;
- ernstige financiële schade bij de alimentatieplichtige.
Alimentatie wijzigen of beëindigen
Als er sprake is van wangedrag, is het de vraag of dit wangedrag aanleiding is om de alimentatie te wijzigen of te beëindigen. De rechter houdt bij een verzoek van de alimentatieplichtige rekening met alle omstandigheden en kijkt daarom ook naar de voorgeschiedenis en of er kinderen in het spel zijn.
Bij het matigen van de alimentatie kiest men er geregeld voor om niet de volledige draagkracht van de alimentatieplichtige mee te nemen in de alimentatieberekening. Hierdoor valt de hoogte van de alimentatie lager uit.
De eisen voor een daadwerkelijke beëindiging van de alimentatie liggen hoog. Zelfs een eenmalige mishandeling leidt meestal niet tot het beëindigen van de alimentatie. Voor het beëindigen van de alimentatie moet het gaan om zeer kwetsend gedrag voor de betaler, zodat van hem of haar in redelijkheid niet of deels een onderhoudsbijdrage kan worden gevergd.
Advocaat bij wijziging alimentatie door wangedrag
Een wijziging van de alimentatie verloopt altijd via de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Meent u dat u slachtoffer bent geworden van wangedrag en wilt u niet of minder alimentatie betalen? Een advocaat alimentatie kan u helpen uw standpunt aan de rechtbank voor te leggen. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem contact op met Landelijke Alimentatiedesk voor direct advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedeskwerken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Corona-crisis en wijziging van alimentatie
In dit blog bespreek ik welke gevolgen een inkomstenterugval heeft voor het alimentatiebedrag dat iemand moet betalen. De focus ligt op kwesties waarin iemand direct een inkomensterugval meemaakt als gevolg van de Corona-crisis. We kunnen daarbij denken aan een tandarts, …
Lees meer..