U betaalt alimentatie en u heeft mogelijk te maken met wangedrag door de alimentatiegerechtigde. Daarom wilt u weten of er sprake is van wangedrag en wat u hiertegen kunt doen. Wij leggen de belangrijkste informatie over wangedrag door alimentatiegerechtigde aan u uit. Wilt u advies op maat? Een advocaat alimentatie  kan u adviseren. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem contact op met Landelijke Alimentatiedesk voor direct advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsAppDe intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

Alimentatie wordt doorgaans vastgesteld voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Naast de bekende gronden voor een wijziging zoals ontslag en werkloosheid, hogere vaste lasten, wijziging in het inkomen, pensionering of hertrouwen bestaat er nog een andere mogelijke reden waarom de omstandigheden wijzigen. Dit gaat om wangedrag door de alimentatiegerechtigde.  

Wangedrag door alimentatiegerechtigde 

Bij wangedrag misdraagt de alimentatiegerechtigde (degene die alimentatie ontvangt) zich tegenover de alimentatieplichtige (degene die moet betalen). In sommige gevallen kan dit leiden tot een matiging van de alimentatieplicht of een gehele beëindiging van de alimentatie. 

Een alimentatie advocaat van Landelijke Alimentatiedesk voorziet u van advies als u te maken heeft met wangedrag van de alimentatiegerechtigde (uw ex-partner) en kan een wijziging van de alimentatieafspraken voor u realiseren. Neem daarom contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. 

Wangedrag, verval of einde alimentatie 

Bij wangedrag door de alimentatiegerechtigde gaat het om gedrag dat ernstig is en een wijziging of beëindiging van de alimentatie kan rechtvaardigen. Voorbeelden voor een verlaging van de alimentatie zijn: 

 • Stalken 
 • Intimidatie 
 • Bedreiging 
 • Laster 
 • Verstrekken persoonlijke informatie aan derden 

Deze omstandigheden kunnen er toe leiden dat de alimentatie afspraken gewijzigd kunnen worden. Een definitief verval van de alimentatieverplichtingen is dan meestal nog niet mogelijk. Dit verandert als er onaanvaardbare gevolgen ontstaan bij de alimentatieplichtige als gevolg van het wangedrag

Dit gaat bijvoorbeeld om: 

 • het veroorzaken van (ernstig) lichamelijk letsel; 
 • ernstige financiële schade bij de alimentatieplichtige. 

 

Alimentatie wijzigen of beëindigen 

Als er sprake is van wangedrag, is het de vraag of dit wangedrag aanleiding is om de alimentatie te wijzigen of te beëindigen. De rechter houdt bij een verzoek van de alimentatieplichtige rekening met alle omstandigheden en kijkt daarom ook naar de voorgeschiedenis en of er kinderen in het spel zijn. 

Bij het matigen van de alimentatie kiest men er geregeld voor om niet de volledige draagkracht van de alimentatieplichtige mee te nemen in de alimentatieberekening. Hierdoor valt de hoogte van de alimentatie lager uit.  

De eisen voor een daadwerkelijke beëindiging van de alimentatie liggen hoog. Zelfs een eenmalige mishandeling leidt meestal niet tot het beëindigen van de alimentatie. Voor het beëindigen van de alimentatie moet het gaan om zeer kwetsend gedrag voor de betaler, zodat van hem of haar in redelijkheid niet of deels een onderhoudsbijdrage kan worden gevergd. 

Advocaat bij wijziging alimentatie door wangedrag 

Een wijziging van de alimentatie verloopt altijd via de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Meent u dat u slachtoffer bent geworden van wangedrag en wilt u niet of minder alimentatie betalen? Een advocaat alimentatie kan u helpen uw standpunt aan de rechtbank voor te leggen. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem contact op met Landelijke Alimentatiedesk voor direct advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend. 

Pro deo advocaat? 

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedeskwerken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

   8.4

  Wij helpen u graag!
  • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 40
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 512 MB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

   U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

   De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Ons keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
   • Klanten staan centraal

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.4

   Over ons

   Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

   Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
   Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.