Wanneer u van uw partner scheidt, is het mogelijk dat u alimentatie aan uw ex-partner moet gaan betalen in de vorm van partneralimentatie en/of kinderalimentatie. Deze alimentatie is bedoeld voor de ex-partner die anders zelf niet voldoende inkomsten heeft om aan zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Als u wordt geconfronteerd met een verzoek tot alimentatie kunt u het beste een advocaat alimentatie inschakelen om zo een eerlijke regeling te treffen.

Twee soorten alimentatie betalen

Er bestaan twee soorten alimentatie:

De kinderalimentatie is bedoeld voor de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen. De partneralimentatie is bedoeld voor de kosten die de ex-partner zelf maakt. Raadpleeg een advocaat als u in een echtscheidingsprocedure zit en wordt geconfronteerd met een verzoek tot het betalen van alimentatie.

Hoogte van de alimentatie

Samen met uw ex-partner kunt u de hoogte van de alimentatie bepalen. Het afgesproken bedrag aan alimentatie moet u vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Als u er niet uitkomt, kunt u ook een advocaat alimentatie vragen hierin te bemiddelen.

Duur van de alimentatie

U en uw ex-partner kunnen zelf afspraken maken over de duur van de alimentatieverplichting. Als u hier niets over heeft afgesproken gelden de wettelijke termijnen. U doet er daarom goed aan tijdig een advocaat alimentatie in te schakelen om uw belangen te behartigen.

Gewijzigde situatie

Het is mogelijk dat er gedurende de alimentatietermijn omstandigheden ontstaan waardoor u wenst de alimentatie te wijzigen. Zo is het mogelijk dat u zelf te weinig inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Een andere situatie is wangedrag door de ontvanger van alimentatie.

Een verzoek tot wijziging of beëindiging van de alimentatie moet u bij de rechter indienen. Voor een dergelijk verzoek heeft u een advocaat alimentatie nodig.

Gratis alimentatie (her)berekenen

De Landelijke Alimentatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze Alimentatiedesk. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis.

Wij helpen u graag!

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf ma 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 15 51 47 82

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.


Zo kan het dus ook

Waarom de Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de Alimentatie Intakebalie voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

Over ons

De Landelijke Alimentatie Desk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.