Als u getrouwd bent, betaalt u samen de kosten voor het levensonderhoud en de kosten die gemoeid zijn met kinderen (de onderhoudsplicht). Wanneer u van uw partner scheidt, kan het voorkomen dat u zelf niet meer genoeg inkomsten heeft om in uw levensonderhoud en die van uw kind(eren) te kunnen voorzien. In veel gevallen zal de minst draagkrachtige ex-partner aanspraak kunnen maken op alimentatie. Alimentatie is een geldelijke periodieke uitkering die u kunt ontvangen. Een advocaat alimentatie kan u bijstaan alimentatie te verzoeken.

Twee soorten alimentatie
 ontvangen

Er bestaan twee soorten alimentatie:

Hoogte van de alimentatie

Samen met uw ex-partner kunt u afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Het afgesproken bedrag aan alimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat alimentatie kan het echtscheidingsconvenant of een schriftelijke overeenkomst opstellen. Daarnaast kan een advocaat alimentatie bemiddelen tussen u en uw ex-partner.

Duur van de alimentatie

U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de duur van de alimentatieverplichting. Als u hier niets over hebt afgesproken gelden de wettelijke termijnen. Een advocaat alimentatie kan voor u de alimentatietermijnen berekenen.

Gewijzigde situatie

Het is mogelijk dat er gedurende de alimentatietermijn omstandigheden ontstaan waardoor u wenst de hoogte van de alimentatie te wijzigen. Daarvoor moet een verzoek bij de rechter worden ingediend. U heeft dan een advocaat nodig.

Aanvragen alimentatie

Via een advocaat kunt u alimentatie aanvragen. Dit kunt u in overleg met uw ex-partner doen, of als u er samen niet uitkomt, kunt u via de rechtbank een verzoek indienen.

Gratis alimentatie (her)berekenen

De Landelijke Alimentatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze Alimentatiedesk. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Wij helpen u graag!

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf ma 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 15 51 47 82

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.


Zo kan het dus ook

Waarom de Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de Alimentatie Intakebalie voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

Over ons

De Landelijke Alimentatie Desk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.