De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die de overheid treft in de bestrijding ervan hebben grote gevolgen op zakelijk gebied, maar ook in uw privéleven kunnen de gevolgen groot zijn. Wat moet u doen als u minder inkomen heeft, maar uw alimentatieplicht doorloopt? Wat als uw ex-partner het virus gebruikt als excuus om u bij uw kind weg te houden? Hoe combineert u de zorg voor de kinderen met de uitoefening van een vitaal beroep? Bij deze en vele andere lastige situaties helpen onze advocaten u graag.

Wij nemen nieuwe zaken aan! Onze advocaten en juristen werken momenteel digitaal en telefonisch. Uiteraard handelen zij conform alle geldende gezondheidsmaatregelen in verband met het coronavirus.

Ik heb een alimentatiezaak, kan ik een procedure starten?

Het is zeker mogelijk om nu een procedure te starten, zoals een echtscheidings- of alimentatieprocedure. Het kan belangrijk zijn een echtscheidingsverzoek of alimentatiewijziging nu in te dienen, omdat de huwelijksgemeenschap eindigt op de datum van indiening of dat u anders in financiële moeilijkheden komt. Bel gratis onze helpdesk op: 088 629 00 40 of stuur een e-mail

Kan ik mijn alimentatieverplichting wijzigen?

Als u en uw ex-partner afspraken hebben gemaakt over de te betalen alimentatie, of deze is door de rechter bepaald, dan kunt u de alimentatie niet zomaar, eigenhandig wijzigen. Ook niet als u, door de coronacrisis, aantoonbaar minder inkomen heeft. Het is belangrijk om uw ex-partner te informeren over de situatie en in overleg te gaan over het aanpassen van de alimentatie.

We komen er samen niet uit. Wat nu?

Als de alimentatie is vastgelegd in een beschikking (door de rechter) en uw ex-partner niet akkoord is met wijzigen van de alimentatie, kan uw ex-partner een deurwaarder in schakelen als u de alimentatie toch aanpast. Op deze manier kan betaling afgedwongen worden. Het enige wat u dan kunt doen is een procedure starten waarin u wijziging van de alimentatie vraag, vanwege langdurige gewijzigde omstandigheden. Onze advocaten kunnen u daarbij helpen.

Als u samen met uw ex-partner afspraken heeft gemaakt over de alimentatie en daar geen rechter aan te pas is gekomen, kunt u ook niet zomaar de alimentatie wijzigen. Maar uw ex-partner kan geen betaling afdwingen via een deurwaarder. Uw ex-partner kan echter wel zelf naar de rechter gaan om de afspraken die u had gemaakt alsnog vast te laten leggen. Vervolgens heeft u dan weer de mogelijkheid om aan te bepleiten dat uw omstandigheden langdurig zijn gewijzigd en aanpassing van de alimentatie aanvragen. In alle gevallen is het van belang dat u uw ex-partner op de hoogte had gesteld van de gewijzigde omstandigheden.

Bent u verplicht akkoord te gaan met een wijziging van de alimentatie i.v.m. verminderd inkomen van uw ex-partner door de coronacrisis?

Nee, u bent niet verplicht daarmee in te stemmen. Alleen door een rechterlijke uitspraak kan uw ex-partner wijziging van de alimentatie afdwingen. Echter, moet u zich de vraag stellen of het niet beter is om mee te werken aan een tijdelijke oplossing als uw ex-partner daadwerkelijk in financiële problemen raakt, als u niet meewerkt. Als de coronacrisis voor blijvende financiële problemen bij uw ex-partner zorgt (bijv. door faillissement) zal het betalen van de alimentatie op lange termijn een probleem blijken, terwijl een tijdelijke oplossing er misschien voor zorgt dat de (normale) alimentatieplicht al snel weer kan worden opgepakt.

Moet u de zorgregeling nakomen tijdens de coronacrisis?

Ja, u bent gebonden aan een overeengekomen zorgregeling, de uitbraak van het coronavirus verandert daar niks aan. De maatregelen die de overheid heeft getroffen in de bestrijding van het virus staan u nog steeds toe de naar buiten te gaan en u kunt de zorgregeling dus gewoon nakomen. Als u en uw ex-partner het er echter over eens zijn dat de regeling niet hoeft worden nageleefd u bent het eens over hoe u de zorg dan wel regelt, dan kunt u natuurlijk afwijken.

Wat moet u doen als u de zorgregeling niet na kunt komen doordat u een vitaal beroep uitoefent?

Communicatie! Maak duidelijke afspraken en leg deze afspraken schriftelijk vast. Als het niet lukt om goede afspraken te maken neem dan contact op met één van onze advocaten of mediators, zij kunnen bemiddelen en tot afspraken komen.

Wij helpen u graag!

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 15 51 47 82

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom de Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de Alimentatie Intakebalie voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  7.9

Over ons

De Landelijke Alimentatie Desk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.