De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die de overheid treft in de bestrijding ervan hebben grote gevolgen op zakelijk gebied, maar ook in uw privéleven kunnen de gevolgen groot zijn. Wat moet u doen als u minder inkomen heeft, maar uw alimentatieplicht doorloopt? Wat als uw ex-partner het coronavirus gebruikt als excuus om u bij uw kind weg te houden? Hoe combineert u de zorg voor de kinderen met de uitoefening van een vitaal beroep? Bij deze en vele andere lastige situaties helpen onze specialisten u graag.

Wij nemen nieuwe zaken aan! Onze advocaten en juristen werken momenteel ook digitaal en telefonisch. Uiteraard handelen zij conform alle geldende gezondheidsmaatregelen in verband met het coronavirus.

Ik heb een alimentatiezaak, kan ik een procedure starten?

Het is zeker mogelijk om nu een procedure te starten, zoals een echtscheidings- of alimentatieprocedure. Het kan belangrijk zijn een echtscheidingsverzoek of verzoek tot alimentatiewijziging nu in te dienen. Dit omdat de huwelijksgemeenschap eindigt op de datum van indiening van het echtscheidingsverzoek. Daarnaast kunt u in de financiele moeilijkheden komen wanneer u te lang wacht met een verzoek tot wijziging van de alimentatie. Bel gratis onze helpdesk op: 088 629 00 40 of stuur een e-mail. Wij helpen u graag verder met uw vragen over het starten van een procedure.

Kan ik mijn alimentatieverplichting wijzigen?

Als u en uw ex-partner afspraken hebben gemaakt over de te betalen alimentatie, of de inhoud van de alimentatieverplichting is door de rechter bepaald, dan kunt u de alimentatie niet zomaar, eigenhandig wijzigen. Dit is evenmin het geval als u, door de coronacrisis, aantoonbaar minder inkomen heeft. Het is belangrijk om uw ex-partner te informeren over de gewijzigde situatie en in overleg te gaan over het aanpassen van de alimentatie.

We komen er samen niet uit. Wat nu?

Als de alimentatie is vastgelegd in een beschikking (door de rechter) en uw ex-partner niet akkoord is met het wijzigen van de alimentatie, dan kan uw ex-partner een deurwaarder inschakelen als u de alimentatie toch eenzijdig aanpast. Op deze manier kan uw ex-partner betaling van het eerder vastgestelde bedrag afdwingen. Het enige wat u (eigenhandig) kunt doen is een procedure starten waarin u wijziging van de alimentatie vraagt, vanwege langdurige gewijzigde omstandigheden. Onze alimentatiespecialisten kunnen u daarbij helpen.

Als u samen met uw ex-partner afspraken heeft gemaakt over de alimentatie en daar geen rechter aan te pas is gekomen, kunt u ook niet zomaar de alimentatie wijzigen. Uw ex-partner kan hierbij echter geen betaling van het eerder bepaalde bedrag afdwingen via een deurwaarder. Uw ex-partner kan wel zelf naar de rechter gaan om de afspraken die u had gemaakt alsnog vast te laten leggen. Vervolgens heeft u dan weer de mogelijkheid om te bepleiten dat uw omstandigheden langdurig zijn gewijzigd en aanpassing van de alimentatie aanvragen. In alle gevallen is het in ieder geval van belang dat u uw ex-partner op de hoogte heeft gesteld van de gewijzigde omstandigheden.

Bent u verplicht akkoord te gaan met een wijziging van de alimentatie i.v.m. verminderd inkomen van uw ex-partner door de coronacrisis?

Nee, u bent niet verplicht daarmee in te stemmen. Alleen door een rechterlijke uitspraak kan uw ex-partner wijziging van de alimentatie afdwingen. Echter, het is verstandig om uzelf de vraag stellen of het niet beter is om mee te werken aan een tijdelijke oplossing, als uw ex-partner daadwerkelijk in blijvende financiële problemen raakt wanneer u niet meewerkt. Als de coronacrisis voor blijvende financiële problemen bij uw ex-partner zorgt (bijv. door faillissement) zal het betalen van de alimentatie op lange termijn een probleem kunnen blijken. Dit terwijl een tijdelijke oplossing er misschien voor zorgt dat de (normale) alimentatieplicht al snel weer kan worden opgepakt.

Moet u de zorgregeling nakomen tijdens de coronacrisis?

Ja, u bent gebonden aan een overeengekomen zorgregeling. De uitbraak van het coronavirus verandert hier in beginsel niets aan. De maatregelen die de overheid heeft getroffen in de bestrijding van het coronavirus staan u nog steeds toe naar buiten te gaan en derhalve bent u in staat de zorgregeling na te komen, vooral nu de maatregelen in juli weer verder zijn versoepeld. Echter, als u en uw ex-partner het eens zijn over dat de regeling (tijdelijk) niet hoeft te worden nageleefd en er een akkoord is over hoe de zorg dan wél moet worden geregeld, dan kunt u daar natuurlijk aanvullende afspraken over maken.

Wat moet u doen als u de zorgregeling niet na kunt komen doordat u een vitaal beroep uitoefent?

Communicatie! Maak duidelijke afspraken en leg deze afspraken schriftelijk vast. Mondelinge afspraken kunnen bij problemen zeer lastig te bewijzen zijn. Als het niet lukt om goede afspraken te maken neem dan contact op met één van onze advocaten of mediators, zij kunnen bemiddelen en samen met u tot passende afspraken komen.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.1

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.