- Home
- >
- Rechtsgebieden en specialisaties
- >
- Echtscheiding
- >
- Echtscheidingsconvenant
Echtscheidingsconvenant
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst, waarin alle afspraken over de toekomst na de scheiding staan en hoe u en uw ex-partner bepaalde zaken gaan regelen. Bijvoorbeeld over de woning, de verdeling van spullen en afspraken over de kinderen. Als u kinderen heeft, is een ouderschapsplan onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Een advocaat echtscheiding en alimentatie kan u advies geven over de inhoud of het convenant met u opstellen. Neem direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor een advies op maat!
Advocaat, mediator of notaris
Een echtscheidingsconvenant wordt door een advocaat, mediator of notaris opgesteld in overleg met u en uw ex-partner. Wie u kiest, is afhankelijk van de manier waarop u gaat scheiden. Er wordt alleen een echtscheidingsconvenant opgesteld, als beide partijen achter de afspraken staan die er worden gemaakt. Als er dan een convenant is, dan wordt die met het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank ingediend. Een scheiding kan dan sneller worden uitgesproken dan wanneer er geen gezamenlijke afspraken zijn gemaakt. Alle bij Landelijke Alimentatiedesk aangesloten advocaten hebben veel ervaring met zaken over scheiding en alimentatie en zij staan u graag bij in uw echtscheidingszaak. Heeft u direct advies nodig over echtscheiding of alimentatie, neem dan voor een gratis intakegesprek contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. Als het nodig is, zoeken de juristen van de intakebalie een geschikte advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator voor u.
Echtscheidingsconvenant is afdwingbaar
Heeft u samen met uw ex-partner een verzoek tot echtscheiding ingediend, dan geeft de rechter in zijn uitspraak aan dat het echtscheidingsconvenant onderdeel uitmaakt van de echtscheidingsbeschikking (de uitspraak).
Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht. Als er geen echtscheidingsconvenant is, kan de rechter over bepaalde zaken beslissingen nemen als hij alle partijen heeft gehoord. Maar u kunt ook onderling afspraken maken, buiten de echtscheidingsprocedure om. Het verschil is dat als een echtscheidingsconvenant onderdeel is van de echtscheidingsbeschikking, de afspraken die daarin staan rechtens afdwingbaar worden. Als u in het echtscheidingsconvenant bijvoorbeeld afspraken heeft gemaakt over de alimentatie, dan kunt u als de alimentatie niet op tijd wordt betaald eventueel een deurwaarder of incassobureau inschakelen om de betaling af te dwingen, door naar het echtscheidingsconvenant te verwijzen.
Neem contact op voor direct advies
Bent u van plan te gaan scheiden? Raadpleeg een advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator van Landelijke Alimentatiedesk. Onze advocaten en mediators adviseren u over alle aspecten van de scheiding en zorgen dat u goede afspraken maakt. U kunt gezamenlijk één advocaat inschakelen of een eigen advocaat. Veel advocaten zijn tevens advocaat-mediator. Neem direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor een gratis intakegesprek.
Pro deo advocaat?
Vaak is het mogelijk om echtscheidingen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat echtscheiding of mediator regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten en mediators aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.