- Home
- >
- Rechtsgebieden en specialisaties
- >
- Echtscheiding
- >
- Mediation bij echtscheiding
Mediation bij echtscheiding
Mediation is een vorm van bemiddeling bij (mogelijke) conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt. Het doel van mediation is om samen tot oplossingen en afspraken te komen, die beide partijen aanvaardbaar vinden. Steeds meer mensen kiezen voor mediation. Dit komt onder andere doordat de kosten laag zijn, er snel gewerkt wordt naar oplossingen en de partijen zelf controle houden over wat er wordt afgesproken.
Mediation bij echtscheidingszaken
Ook bij echtscheidingszaken wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mediation. Als de communicatie tussen u en uw ex-partner nog goed is, maar u het nog niet op alle punten eens bent over hoe u bepaalde zaken wilt regelen, dan is mediation een goede manier om tot afspraken te komen. De mediator is neutraal en kiest dus geen partij. Hij komt voor de belangen op van beide partijen, en ook van eventuele kinderen. De mediator geeft informatie waar u misschien zelf niet aan dacht, analyseert alle wensen en geeft duidelijke begeleiding en ondersteuning bij de te maken afspraken. Zo wordt er geprobeerd om pijnpunten samen op te lossen, zodat er een win-winsituatie ontstaat. Het is belangrijk dat beide partners de uitkomst aanvaardbaar vinden, omdat ze vaak na de scheiding ook nog contact hebben. Zeker als er kinderen zijn. Vermoedt u al van tevoren dat het niet mogelijk is op goede voet gezamenlijke afspraken te maken, dan kunt u wellicht beter ieder een advocaat in de arm nemen.
Advocaat-mediator of mediator
Veel familierecht-advocaten zijn tevens mediator (advocaat-mediator). Een mediator hoeft daarentegen niet per se een advocaat te zijn. De afspraken die u bij een mediator maakt, legt u vast in een overeenkomst, een echtscheidingsconvenant. Het daadwerkelijke verzoek tot echtscheiding moet altijd via een advocaat bij de rechtbank worden ingediend. U kunt dus niet de hele echtscheiding via een mediator regelen, als die niet tevens advocaat is. De advocaat-mediator kan het verzoek samen met het echtscheidingsconvenant indienen. In principe hoeft de rechter de echtscheiding dan alleen nog officieel uit te spreken. Een procedure via mediation zorgt er dus voor dat de echtscheiding snel kan worden afgerond. Alle mediators die zijn aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk zijn tevens advocaat. U heeft dan dus maar met 1 persoon te maken voor het regelen van uw echtscheiding.
Mediation als zaak bij rechter ligt
Als er al een verzoek tot echtscheiding bij de rechter ligt, dan kunt u toch nog samen besluiten een mediation-traject in te gaan. Dit heet “mediation naast rechtspraak”. Uw ex-partner en u kunnen deze beslissing samen nemen, maar de rechter kan het ook aan u beiden vragen. De procedure bij de rechtbank ligt dan even stil totdat duidelijk is of de mediation-procedure is geslaagd.
Neem contact op voor direct advies
Bent u van plan te gaan scheiden? Raadpleeg een advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator van Landelijke Alimentatiedesk. Onze advocaten en mediators adviseren u over alle aspecten van de scheiding en zorgen dat u goede afspraken maakt. U kunt gezamenlijk één advocaat inschakelen of een eigen advocaat. Veel advocaten zijn tevens advocaat-mediator. Neem direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor een gratis intakegesprek.
Pro deo advocaat?
Vaak is het mogelijk om echtscheidingen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat echtscheiding of mediator regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten en mediators aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.