- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Kinderalimentatie betalen
Kinderalimentatie betalen
De belangrijkste informatie over het betalen van kinderalimentatie
Er komt veel kijken bij het vaststellen en betalen van kinderalimentatie. Het is daarom niet vreemd dat wij geregeld misvattingen horen over de kinderalimentatie. In deze blog gaan wij in op de meest voorkomende vragen en misvattingen omtrent de kinderalimentatie. Heeft u een vraag over uw situatie? Neem contact op met de intakebalie van Alimentatiedesk. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing is. Niet altijd is meteen een advocaat nodig.
Als u gaat scheiden en u heeft kinderen, dan maakt u met uw ex-partner allerlei afspraken over de kinderen. De financiële afspraken die u maakt gaan over de kinderalimentatie. Wij delen de belangrijkste dingen die u wilt weten over het ontvangen en betalen van kinderalimentatie.
Het betalen van kinderalimentatie
Hoeveel kinderalimentatie betaal je? En wanneer is het betalen van kinderalimentatie verplicht? Dit is slechts een greep uit de vragen die wij dagelijks binnenkrijgen over alimentatie. De meest gestelde vragen beantwoorden wij in deze blog.
Hoogte van de kinderalimentatie
De kinderalimentatie dekt de kosten die u eerder ook voor de kinderen betaalde. Dat gaat onder andere om eten, kleding, sportclubs en de kinderopvang. Hoe hoog het bedrag is dat u betaalt hangt af onder meer af van de totale kosten en uw (financiële) middelen. De bedoeling is dat uw kind er zo min mogelijk op achteruit gaat door de scheiding.
Welk bedrag u betaalt legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Als u minderjarige kinderen heeft dan toetst de rechter de hoogte van de kinderalimentatie.
De verzorgende ouder moet in principe alle kosten betalen van de kinderalimentatie, ook de niet-dagelijkse kosten als het schoolgeld of het kopen van een nieuwe fiets, tenzij er iets anders is afgesproken.
Wanneer is het betalen van kinderalimentatie verplicht?
Er zijn meerdere situaties waarin de verzorgende ouder recht heeft op kinderalimentatie. Dat is onder andere het geval na het beëindigen van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Maar ook als de ouders tijdens een huwelijk of een geregistreerd partnerschap niet meer samenwonen moet de niet-verzorgende ouder bijdragen in de kosten van het kind.
De verzorgende ouder kan de kinderalimentatie ook eisen als er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap was. Ook als de vader de kinderen niet heeft erkend. Dit is echter een ingewikkelde procedure en wij adviseren u om advies in te winnen, neem daarvoor contact met ons op. De juristen van de intakebalie van Alimentatiedesk analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart. U krijgt inzicht in de risico’s en kansen van het aanvragen van kinderalimentatie in uw situatie.
Mag ik met mijn ex-partner afspreken dat ik geen kinderalimentatie betaal?
Anders dan bij de partneralimentatie is het betalen van kinderalimentatie verplicht. In de wet staat dat u voor uw kinderen moet zorgen. Deze zorgplicht stopt als uw kind 21 jaar wordt. Ook al spreekt u met uw ex-partner af dat u geen alimentatie betaalt voor de kinderen, u bent verplicht om deze alimentatie te betalen.
Ook als u uw kind niet ziet blijft de verplichting om kinderalimentatie te betalen bestaan.
De kinderalimentatie is in de meeste gevallen verplicht totdat uw kind 21 jaar is. Er zijn echter uitzonderingen. In sommige gevallen stopt de alimentatieverplichting eerder en in sommige gevallen loopt de alimentatieverplichting door. Heeft u advies op maat nodig over de kinderalimentatie? Neem direct voor gratis advies contact op met onze intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Mag ik weten wat mijn ex-partner met de kinderalimentatie doet?
De ontvanger van de kinderalimentatie hoeft de ex-partner niet te laten weten wat er met de kinderalimentatie gebeurt. Ook hoeft de ontvanger van de kinderalimentatie geen toestemming te vragen aan de ex-partner bij uitgaven voor de kinderen.
Wat kan ik doen als mijn ex-partner de kinderalimentatie niet betaalt?
Het betalen van de kinderalimentatie mag nooit opeens worden stopgezet, de niet-verzorgende ouder is verplicht om de kinderalimentatie te betalen. Als uw ex-partner de kinderalimentatie niet betaalt dan raden wij u aan om direct contact op te nemen met de intakebalie van Alimentatiedesk. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Ik heb geen inkomen meer, hoef ik geen kinderalimentatie te betalen?
Als de kinderalimentatie wordt vastgesteld dan gelden deze afspraken vaak voor een langere periode. Het kan zijn dat de omstandigheden over tijd wijzigen. U raakt bijvoorbeeld uw baan kwijt, of u hertrouwt. Als uw omstandigheden wijzigen dan kunt u een herberekening van de kinderalimentatie aanvragen. Uit deze herberekening kan volgen dat de kinderalimentatie moet worden verlaagd of dat u te weinig financiële middelen heeft om de kinderalimentatie te betalen. In dat geval kan de alimentatie (tijdelijk) op nihil worden gesteld.
Belangrijk om te weten is dat u het afgesproken bedrag aan kinderalimentatie moet blijven betalen totdat er een herberekening is vastgesteld.
Heeft u een vraag over uw situatie? Neem contact op met onze intakebalie. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing is. Niet altijd is meteen een advocaat nodig.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.