Ouders die samenwonen voeden hun kinderen samen op en maken onderling afspraken over de financiën. Als ouders gaan scheiden maken zij afspraken over de kinderen. Wie zorgt er voor de kinderen en wat is de hoogte van de kinderalimentatie? Wij leggen uit wat er komt kijken bij het vaststellen van de kinderalimentatie. Heeft u een vraag over kinderalimentatie of wilt u een advocaat inschakelen? De juristen van de intakebalie van Landelijke Alimentatie analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. 

Voor het recht op kinderalimentatie maakt het niet uit of er sprake is van een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap. Vanwege de alimentatieplicht voor het kind kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op kinderalimentatie.  

Alimentatieplicht kind 

Als u uit elkaar gaat en u heeft kinderen, dan bent u wettelijk verplicht om met uw ex-partner afspraken te maken over de kinderen. Een van de afspraken die u maakt gaat over de kinderalimentatie. Er geldt in Nederland een alimentatieplicht. U kunt het betalen van kinderalimentatie daarom niet uitsluiten, ook niet als u het daarover eens bent met uw ex-partner.  

In veel gevallen wonen de kinderen na de scheiding voornamelijk bij één van de ouders, dit is de verzorgende ouder. Met de andere ouder wordt er een omgangsregeling gemaakt, dit is de niet-verzorgende ouder. De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet de onderhouds- of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald is de kinderalimentatie. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald is de kinderalimentatie. Lees verder over de alimentatieplicht voor een kind. 

Welke kosten vallen er onder de kinderalimentatie 

Als de afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie vastliggen, dan betaalt u daar in principe alle kosten die u voor de kinderen maakt van. Dat gaat om eten en drinken, opvangkosten, hobby’s, zwemles, kleding en dergelijke. De andere ouder hoeft naast de kinderalimentatie geen extra bijdrage te betalen, tenzij u hierover afspraken heeft gemaakt in een convenant.  

De ontvanger van de alimentatie hoeft niet te verantwoorden aan de ex-partner hoe de kinderalimentatie wordt gebruikt. Ook hoeft de ontvanger geen toestemming te vragen om het geld ergens aan te besteden.  

Afspraken kinderalimentatie 

Samen met uw ex-partner maakt u afspraken over de kinderalimentatie. Als u getrouwd was dan bent u verplicht om een officieel ouderschapsplan op te stellen. Woonde u samen maar was u niet getrouwd, dan hoeft u deze afspraken niet officieel te laten vastleggen en bekrachtigen door de rechter. Het is echter wel verstandig. Als de afspraken officieel zijn vastgelegd kunt u er rechten aan ontlenen. Betaalt uw ex-partner de kinderalimentatie niet dan kunt u dit innen. 

Als het niet lukt om met uw ex-partner afspraken te maken over de kinderalimentatie, dan kunt u aan de rechter vragen om de afspraken te maken. Wij raden aan om u in dat geval te laten bijstaan door een advocaat alimentatieNeem contact op met de intakebalie van Landelijke AlimentatiedeskU kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. 

Kinderalimentatie aanvragen 

De kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen moeten ook na een huwelijk gezamenlijk door de ouders worden betaald. De kinderalimentatie kan niet in huwelijkse voorwaarden of in een contract worden uitgesloten. Bij een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap moet altijd een alimentatieregeling getroffen worden.  

Dit kunt u in overleg doen met uw ex-partner, of wanneer dat niet lukt, via de rechter. Als u samen met uw ex-partner een regeling heeft getroffen, beoordeelt de rechter de bedragen en hij stelt deze vast. Een wijziging van de hoogte van de kinderalimentatie door de rechter is dus mogelijk. Dit is anders dan bij partneralimentatie, die altijd moet worden aangevraagd. Lees verder over het aanvragen van kinderalimentatie.

Kinderalimentatie innen 

Als u kinderalimentatie ontvangt dan dekt dit bedrag de kosten in het levensonderhoud die u zelf niet kunt betalen. Als uw ex-partner de alimentatie niet of niet tijdig betaalt, dan kunt u in de financiële problemen raken.  

Heeft u hulp nodig bij het innen van de achterstallige alimentatie? De advocaten en juristen van Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het innen van alimentatie en adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem daarom direct contact op als u te maken heeft met achterstallige alimentatie. Lees verder over het innen van de alimentatie

Kinderalimentatie betalen  

Wanneer u van uw partner scheidt, is het mogelijk dat u alimentatie aan uw ex-partner moet gaan betalen. Als u te maken heeft met een verzoek tot alimentatie kunt u het beste een advocaat alimentatie inschakelen om zo een eerlijk mogelijke regeling te treffen. Neem daarvoor contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. 

Hoogtekinderalimentatie 

De hoogte van de kinderalimentatie is gebonden aan bepaalde normen waarvan in beginsel niet afgeweken kan worden. Hoeveel kinderalimentatie er wordt betaald is onder andere afhankelijk van de omgangsregeling en de draagkracht. Hoe meer omgang u heeft, hoe minder alimentatie u hoeft te betalen. Lees verder over de hoogte kinderalimentatie 

Duur 

U heeft in beginsel recht op kinderalimentatie tot het achttiende levensjaar van het kind. Daarna geldt er een verlengde financiële plicht tot het bijdragen in de kosten door de alimentatieplichtige tot het 21e levensjaar van het kind. In sommige gevallen wordt de kinderalimentatie verlengd na het 21e levensjaar. Lees verder over dit onderwerp op duur kinderalimentatie. 

Gewijzigde omstandigheden  

Kinderalimentatie wordt doorgaans vastgelegd voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de financiële situatie van u, uw ex-partner of jullie kinderen. Een gewijzigde situatie kan reden zijn om de gemaakte afspraken aan te passen. Hierbij kunt u denken aan: 

  • Ontslag 
  • (Langdurige) werkloosheid 
  • Hogere vaste lasten (bijv. hypotheek) 
  • Nieuw werk (ander inkomen) 
  • Pensioen 
  • Hertrouwen en samenwonen 
  • Overlijden 

Lees verder over dit onderwerp op de pagina gewijzigde omstandigheden.

Beëindigen 

De duur van kinderalimentatie is in de wet vastgelegd en duurt tot het kind 21 is. U mag hier niet van afwijken. Wel kan het bedrag aangepast worden als daar een goede reden voor is. Lees verder over het beëindigen of verlagen van de alimentatie. 

Zorgkorting

Sinds 1 april 2013 gelden de volgende regels voor het vaststellen van de draagkracht en behoefte aan kinderalimentatie. 

De ouder die een omgangsregeling heeft met het kind komt in aanmerking voor een zorgkorting. De korting bedraagt 5 tot 35%. De omvang van de omgangsregeling bepaalt de korting. De nieuwe regels laten ook ruimte voor ouders om zelf afspraken te maken over de hoogte kinderalimentatie. Daarnaast kan de rechter ook het bedrag aan alimentatie wijzigen, wanneer de alimentatieplichtige ouder schulden heeft. Dit is de aanvaardbaarheidstoets. De alimentatie kan dan (tijdelijk) lager worden gesteld. 

Reeds bestaande alimentatieafspraken worden niet beïnvloed door de nieuwe regels, tenzij de alimentatie moet worden gewijzigd. 

Echtscheidingsconvenant 

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst die tussen u en uw ex-partner wordt gesloten. In deze overeenkomst legt u de afspraken over de financiën (en alimentatie), woning, pensioen en de kinderen vast. Een advocaat alimentatie kan u advies geven over de inhoud of het convenant opstellen. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem daarvoor contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. Bel met de intakebalie en u kunt ons ook zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. 

Pro deo advocaat 

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op. Bekijk de uitgebreide informatie over een pro deo advocaat. 

Wij helpen u graag!
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
09:00-17:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

    U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

    De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Ons keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
    • Klanten staan centraal

      Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
      8.2

    Over ons

    Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

    Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
    Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.