Tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap droeg u samen met uw partner zorg voor de kinderen. Ook de kosten werden door u gezamenlijk betaald. Na een scheiding verandert dit niet. Bij een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, worden er vrijwel altijd afspraken gemaakt over de kinderalimentatie. Ook de niet-verzorgende ouder moet in de kosten van de kinderen blijven bijdragen. Dit gebeurt in de vorm van een periodieke geldelijke uitkering, de kinderalimentatie. Wij delen de belangrijkste informatie over de alimentatieplicht kind.
Heeft u een vraag over kinderalimentatie of wilt u een advocaat inschakelen? Voor hulp bij het berekenen van de alimentatie kunt u terecht bij een jurist aan onze intakebalie. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Alimentatieplicht kind
Gedurende de procedure tot scheiding of tijdens het beëindigen van het geregistreerd partnerschap kunt u samen met de andere ouder afspraken maken over de alimentatie voor uw kind.
Heeft u kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan moet u bij het verzoek tot echtscheiding een ouderschapsplan voegen. De belangrijkste onderwerpen in het ouderschapsplan zijn de afspraken over het ouderlijk gezag, de omgangsregeling en de hoogte van de kinderalimentatie. Het ouderschapsplan maakt dan onderdeel uit van het echtscheidingsconvenant.
Zijn de kinderen tussen de 18 en 21 jaar, dan hoeft er geen ouderschapsplan te worden opgesteld, maar moeten er wel afspraken worden gemaakt over de alimentatie. Er moet minstens tot het 21ste levensjaar alimentatie worden betaald.
De afspraken over de hoogte en de duur van de kinderalimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat alimentatie staat u bij tijdens de onderhandelingen of legt de afspraken voor u vast. Soms wordt er geen ouderschapsplan bij het verzoek tot echtscheiding gevoegd. Dan spreekt de rechter doorgaans wel de echtscheiding uit, en neemt na het horen van partijen zelf een beslissing over de kinderalimentatie.
Zorgkorting
De ouder die een omgangsregeling heeft met het kind komt in aanmerking voor een zorgkorting. Dit is een korting die de alimentatieplichtige ouder van het bedrag dat hij aan alimentatie betaalt aftrekt, omdat hij de kinderen in de tijd dat zij bij hem zijn in natura in hun onderhoudt voorziet. Hoe meer dagen per week de kinderen bij de alimentatieplichtige ouder zijn, hoe hoger het percentage van de zorgkorting voor deze ouder is. De reden hiervoor is dat met een toename van de zorgdagen ook de kosten voor deze ouder toenemen. De korting bedraagt 5% tot 35%.
Eigen afspraken over de kinderalimentatie
Er is bij de alimentatieplicht kind altijd ruimte voor ouders om zelf afspraken te maken over de kinderalimentatie. Daarnaast kan de rechter het bedrag van de alimentatie wijzigen wanneer de omstandigheden van een van de ouders wijzigen.
Duur alimentatie kinderen
In beginsel bent u verplicht kinderalimentatie tot het achttiende levensjaar van het kind te betalen. Daarna geldt er een verlengde financiële plicht tot het bijdragen in de kosten door de alimentatieplichtige. Meer informatie over de alimentatieplicht kind na het achttiende levensjaar vindt u in het artikel over de duur van alimentatie.
Gratis alimentatie (her)berekenen
Landelijke Alimentatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.