Tijdens het huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben partners een onderhoudsplicht. Dit betekent dat de partners over en weer moeten bijdragen in de kosten van het levensonderhoud en de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen. Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt dan blijven de ouders verplicht om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van de kinderen. Wij delen de belangrijkste informatie over kinderalimentatie aanvragen. Bij het aanvragen van kinderalimentatie komen vooral financiële zaken kijken, zoals bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.  

Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan bij het echtscheidingsproces. Voor hulp bij kinderalimentatie aanvragen en het berekenen van de alimentatie kunt u terecht bij een jurist aan onze intakebalie. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. 

Recht op kinderalimentatie 

Kinderalimentatie aanvragen kan als uw ex-partner een hoger inkomen heeft dan u en als de ex-partner juridisch ouder is van het kind. De ex-partner is juridisch ouder van het kind als het ouderschap is vastgesteld of erkend, als het kind is geboren tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap of als het kind is geadopteerd door uw ex-partner. 

Kinderalimentatie aanvragen 

Alimentatie is een term waaronder de kinderalimentatie en partneralimentatie vallen. Deze twee vormen van alimentatie kunt u onafhankelijk van elkaar aanvragen. Een advocaat alimentatie  staat u bij tijdens de echtscheiding en alimentatie verzoeken aan de rechtbank. De kinderalimentatie kan op twee manieren vastgesteld worden: 

 • Via onderling overleg met uw ex-partner 
 • Door de rechtbank 

Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, onderzoekt de rechtbank ook altijd of er kinderalimentatie betaald moet worden. Als er kinderalimentatie betaald moet worden toets de rechtbank ook de hoogte daarvan.   

Bij een scheiding zal altijd een alimentatieregeling getroffen moeten worden. Dit kunt u in overleg doen met uw ex-partner, of wanneer dat niet lukt, via de rechter. Als u samen met uw ex-partner een regeling heeft getroffen, zullen de bedragen door de rechter worden beoordeeld en worden vastgesteld.  

Hoogte van kinderalimentatie 

De kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen moeten ook na een huwelijk gezamenlijk door de ouders worden betaald. Wanneer een huwelijk strandt spreken de ouders af wie (wanneer) voor de kinderen zorgt. In het ouderschapsplan moet ook de hoogte van de kinderalimentatie worden opgenomen. 

De kinderalimentatie kan niet in huwelijkse voorwaarden of in een contract worden uitgesloten. De hoogte van de kinderalimentatie is gebonden aan bepaalde normen waarvan in beginsel niet afgeweken kan worden.  

Wijziging kinderalimentatie aanvragen 

Over de alimentatie maakt u tijdens de scheiding afspraken. Deze afspraken gelden meestal voor een lange tijdOver een langere periode doen zich soms gewijzigde omstandigheden  voor. U of uw ex-partner kan bijvoorbeeld hertrouwen en dat heeft gevolgen voor de draagkracht. Voor een alimentatiewijziging gaat u naar de rechter en dan heeft u een advocaat nodig. Neem daarom direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemtU kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website.

Duur van de kinderalimentatie  

Kinderen hoeven geen inkomsten te verwerven. De scheidende partner die de verzorging van het kind op zich neemt, heeft daarom in principe recht op kinderalimentatie. Kinderalimentatie loopt door tot het kind 21 jaar is geworden. In bijzondere gevallen duurt de alimentatie langer of korter, daarover leest u in het artikel over de duur kinderalimentatie.

Zelf een alimentatieberekening maken 

De Landelijke Alimenatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Wilt u liever een uitgebreide berekening door een advocaat, die u bij uw aanvraag alimentatie in de rechtbank kunt gebruiken als bewijsstuk, neem dan contact op met onze intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. 

Pro deo advocaat? 

Soms is het mogelijk om alimentatie aanvragen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op. 

Heeft u vragen over kinderalimentatie aanvragen? U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing kan zijn. Niet altijd is meteen een advocaat nodig.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

   8.2

  Wij helpen u graag!
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 40
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 512 MB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

   U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

   De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Ons keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
   • Klanten staan centraal

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.2

   Over ons

   Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

   Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
   Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.