Tijdens het huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben partners een onderhoudsplicht. Dit betekent dat de partners over en weer moeten bijdragen in de kosten van het levensonderhoud en de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen. Als het huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt dan blijven de ouders verplicht om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van de kinderen. Wij delen de belangrijkste informatie over kinderalimentatie aanvragen. Bij het aanvragen van kinderalimentatie komen vooral financiële zaken kijken, zoals bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.
Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan bij het echtscheidingsproces. Voor hulp bij kinderalimentatie aanvragen en het berekenen van de alimentatie kunt u terecht bij een jurist aan onze intakebalie. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website.
Recht op kinderalimentatie
Kinderalimentatie aanvragen kan als uw ex-partner een hoger inkomen heeft dan u en als de ex-partner juridisch ouder is van het kind. De ex-partner is juridisch ouder van het kind als het ouderschap is vastgesteld of erkend, als het kind is geboren tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap of als het kind is geadopteerd door uw ex-partner.
Kinderalimentatie aanvragen
Alimentatie is een term waaronder de kinderalimentatie en partneralimentatie vallen. Deze twee vormen van alimentatie kunt u onafhankelijk van elkaar aanvragen. Een advocaat alimentatie staat u bij tijdens de echtscheiding en alimentatie verzoeken aan de rechtbank. De kinderalimentatie kan op twee manieren vastgesteld worden:
- Via onderling overleg met uw ex-partner
- Door de rechtbank
Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, onderzoekt de rechtbank ook altijd of er kinderalimentatie betaald moet worden. Als er kinderalimentatie betaald moet worden toets de rechtbank ook de hoogte daarvan.
Bij een scheiding zal altijd een alimentatieregeling getroffen moeten worden. Dit kunt u in overleg doen met uw ex-partner, of wanneer dat niet lukt, via de rechter. Als u samen met uw ex-partner een regeling heeft getroffen, zullen de bedragen door de rechter worden beoordeeld en worden vastgesteld.
Hoogte van kinderalimentatie
De kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen moeten ook na een huwelijk gezamenlijk door de ouders worden betaald. Wanneer een huwelijk strandt spreken de ouders af wie (wanneer) voor de kinderen zorgt. In het ouderschapsplan moet ook de hoogte van de kinderalimentatie worden opgenomen.
De kinderalimentatie kan niet in huwelijkse voorwaarden of in een contract worden uitgesloten. De hoogte van de kinderalimentatie is gebonden aan bepaalde normen waarvan in beginsel niet afgeweken kan worden.
Wijziging kinderalimentatie aanvragen
Over de alimentatie maakt u tijdens de scheiding afspraken. Deze afspraken gelden meestal voor een lange tijd. Over een langere periode doen zich soms gewijzigde omstandigheden voor. U of uw ex-partner kan bijvoorbeeld hertrouwen en dat heeft gevolgen voor de draagkracht. Voor een alimentatiewijziging gaat u naar de rechter en dan heeft u een advocaat nodig. Neem daarom direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website.
Duur van de kinderalimentatie
Kinderen hoeven geen inkomsten te verwerven. De scheidende partner die de verzorging van het kind op zich neemt, heeft daarom in principe recht op kinderalimentatie. Kinderalimentatie loopt door tot het kind 21 jaar is geworden. In bijzondere gevallen duurt de alimentatie langer of korter, daarover leest u in het artikel over de duur kinderalimentatie.
Zelf een alimentatieberekening maken
De Landelijke Alimenatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Wilt u liever een uitgebreide berekening door een advocaat, die u bij uw aanvraag alimentatie in de rechtbank kunt gebruiken als bewijsstuk, neem dan contact op met onze intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatie aanvragen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.
Heeft u vragen over kinderalimentatie aanvragen? U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing kan zijn. Niet altijd is meteen een advocaat nodig.