Indexering 2019 bekend: alimentatie met 2% verhoogd


Vastgestelde partneralimentatie en kinderalimentatie moeten per 1 januari 2019 met 2% worden verhoogd. Het wettelijke alimentatie indexeringspercentage voor 2019 is namelijk vastgesteld op 2%. Heeft u vragen over de indexering, of is uw alimentatie nooit eerder geïndexeerd, neem dan direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk.

Onze juristen en advocaten hebben veel ervaring met alimentatiezaken en geven u een gratis eerste advies. Als uw situatie daarom vraagt verwijzen we u diezelfde dag nog door naar een advocaat in uw regio. Bel 088 629 00 40 of verstuur uw vraag direct via ons contactformulier.

Wat is de jaarlijkse alimentatie indexering?

De minister van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar een percentage vast, waarmee alle vastgestelde alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar worden verhoogd. Deze aanpassing wordt gedaan omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. U kunt alleen van deze indexering afwijken, als u met uw ex-partner andere afspraken heeft gemaakt over de indexering van alimentatie.

Wat betekent de wettelijke alimentatie indexering voor mij?

U bent alimentatiebetaler

U moet als alimentatiebetaler de alimentatie indexering zelf in de gaten houden. Voor 2019 moet u dus zelf het door u te betalen bedrag aanpassen per 1 januari. Informeer ook uw ex-partner of kinderen over de verhoging. U bent verplicht de jaarlijkse verhoging door te voeren. Doet u dit niet, dan kan de alimentatiegerechtigde (de ontvanger) de indexering alsnog vorderen, tot maximaal vijf jaar terug. Dat kan opgeteld tot een behoorlijk bedrag oplopen. Zorg er daarom voor dat u per 1 januari 2019 het nieuwe alimentatiebedrag overmaakt.

U ontvangt alimentatie

U moet als alimentatie-ontvanger goed in de gaten houden of u aan het begin van ieder jaar het verhoogde alimentatiebedrag ontvangt. Is de indexering niet doorgevoerd, dan kunt u samen met uw ex-partner bespreken hoe de achterstallige bedragen alsnog worden betaald. Mogelijk was uw ex-partner niet op de hoogte van de indexering. De alimentatiebetaler is verplicht de jaarlijkse verhoging door te voeren. U kunt de indexering vorderen tot maximaal vijf jaar terug. Dat kan opgeteld tot een behoorlijk bedrag oplopen.

Uw ex-partner wil de indexering niet betalen

Komt u er met uw ex-partner niet uit, omdat de alimentatiebetaler de (achterstallige) indexering niet wil betalen, neem dan direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. Onze juristen en advocaten kunnen u helpen de achterstallige alimentatie te vorderen en uw ex-partner dringend te verzoeken het verhoogde bedrag over te maken. Voor vorderingen die ouder zijn dan 6 maanden, kunnen onze juristen voor u contact opnemen met een deurwaarder, die de achterstallige bedragen voor u kan innen. Landelijke Alimentatiedesk is 7 dagen per week bereikbaar.

Alimentatie berekenen

Wilt u een indicatie van de alimentatie? U kunt op deze site een gratis alimentatieberekening maken. In de berekeningsmodule wordt al rekening gehouden met de indexering voor 2019. Als u de exacte hoogte van de alimentatie wilt laten berekenen, bijvoorbeeld omdat u binnenkort gaat scheiden, een second opinion voor gemaakte afspraken wilt of omdat er sprake is van gewijzigde omstandigheden, dan verwijzen de juristen van de intakebalie u graag naar een gespecialiseerde advocaat. Bel 088 629 00 40 of verstuur uw vraag direct via ons contactformulier.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.