Nihilstelling van alimentatie: wat u moet weten

16.07.2019

Nihilstelling van alimentatie: wat u moet weten

Wanneer kunt u om een nihilstelling van de alimentatie verzoeken en wat komt daarbij kijken? Wij leggen de belangrijkste informatie over de nihilstelling uit. Heeft u een vraag en wilt u advies op maat? Neem dan contact op met de intakebalie van Alimentatiedesk, u kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.

Als u afspraken maakt over alimentatie betalen, dan geldt deze verplichting vaak voor een periode van jaren. Het komt voor dat zich in deze periode wijzigingen voordoen in uw financiële situatie, bijvoorbeeld omdat u in de schuldsanering terecht bent gekomen of omdat u uw baan kwijt bent geraakt. Hierdoor kunt u de alimentatie niet meer betalen. U wilt weten wat u nu kan doen. Wij leggen uit wat er bij de nihilstelling van de alimentatie komt kijken.

Nihilstelling van alimentatie

Als u gaat scheiden dan maakt u met uw ex-partner afspraken over de financiën in de vorm van kinderalimentatie en partneralimentatie. Er wordt gekeken naar onder andere de draagkracht, behoefte en de zorgverdeling (als u kinderen heeft) om te bepalen wie de alimentatie betaalt en hoeveel. De alimentatieverplichtingen zijn afspraken voor een langere termijn.

Soorten nihilstelling van de alimentatie

In die lange periode kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor u de alimentatie niet langer kunt betalen. Er zijn mogelijkheden om de alimentatie (tijdelijk) stop te zetten: dit is de nihilstelling van de alimentatie. Er zijn twee vormen van nihilstelling:

 • De tijdelijke nihilstelling, wat betekent dat de alimentatieverplichting wordt opgeschort. Als de alimentatieplichtige zijn baan kwijtraakt hoeft hij tijdelijk geen alimentatie te betalen. Zodra hij weer werk heeft start hij weer met het betalen van de alimentatie.
 • De definitieve nihilstelling. De alimentatieplichtige heeft weinig financiële middelen en er is ook geen zicht op verbetering. In dat geval gaat het om een definitieve nihilstelling.

Het hangt van de omstandigheden af welke nihilstelling van de alimentatie wordt aangevraagd. Belangrijke voorwaarde voor het toekennen van de (tijdelijke) nihilstelling van de alimentatie is dat het inkomensverlies niet verwijtbaar is. Als het inkomensverlies verwijtbaar is, u bent bijvoorbeeld op staande voet ontslagen, dan kan de nihilstelling afgewezen worden door de rechtbank.

Bent u op zoek naar advies op maat over uw situatie? Neem direct contact op met de intakebalie van Alimentatiedesk. De juristen van de intakebalie analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

Mogelijke redenen voor nihilstelling

De alimentatieverplichting wordt vastgesteld tijdens de echtscheiding: er wordt dan gekeken naar onder andere uw draagkracht. In de jaren waarin u alimentatie betaalt kan het zijn dat uw draagkracht verandert. Gewijzigde omstandigheden zijn soms een reden voor de nihilstelling van de alimentatie. Dit kan gaan om:

 • U bent ontslagen.
 • Uw inkomen daalt.
 • De winst uit de eigen onderneming neemt af.
 • U komt in de schuldsanering (WSNP)
 • U bent langdurig ziek.
 • Wangedrag door alimentatiegerechtigde.

In de meeste gevallen heeft de toewijzing van de nihilstelling geen terugwerkende kracht: de nihilstelling gaat pas in na de toewijzing. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk.

Verzoek nihilstelling bij de rechtbank

U kunt de nihilstelling niet zelf aanvragen bij de rechtbank: hiervoor heeft u een advocaat nodig. In de meeste gevallen wijst de rechtbank het verzoek toe, maar er zijn uitzondering. Neem daarom contact op met onze intakebalie, u kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.