Wanneer u door een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, dan kan het voorkomen dat u zelf niet genoeg inkomen heeft om van te leven. Bijvoorbeeld omdat u voor het grootste deel de zorg voor de kinderen op u had genomen, geen of een beperkt inkomen heeft, of geen opleiding heeft genoten. Uw ex-partner moet u in een dergelijk geval financieel blijven ondersteunen. Wij leggen de belangrijkste facetten van de partneralimentatie aan u uit.
Heeft u vragen over uw situatie en wilt u advies op maat? Neem direct contact op met onze intakebalie voor een (gratis) advies op maat. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen.
Recht op partneralimentatie
In sommige situaties maakt u na een scheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap aanspraak op partneralimentatie. Uw ex-partner betaalt u dan een bepaald bedrag per maand, zodat u kunt voorzien in uw kosten voor het levensonderhoud. Lees verder over dit onderwerp in het artikel over recht op partneralimentatie
Meent u recht te hebben op partneralimentatie? Neem dan direct contact op met onze intakebalie voor een (gratis) advies op maat. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Partneralimentatie aanvragen
U kunt partneralimentatie verkrijgen door dit samen met uw ex-partner af te spreken wanneer u uit elkaar gaat. U legt de gemaakte afspraken vast in het echtscheidingsconvenant of op schrift bij de notaris in het geval van een geregistreerd partnerschap. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de rechter verzoeken de alimentatie vast te stellen. U heeft dan een advocaat alimentatie nodig.
Een verzoek tot partneralimentatie kan ook ingesteld worden als u al gescheiden bent en eerder dacht geen alimentatie nodig te hebben. Dit kunt u in overleg met uw ex-partner doen, of als u er samen niet uitkomt, kunt u met een advocaat alimentatie bij de rechtbank een verzoek indienen. Lees verder over het aanvragen van partneralimentatie
Hoogte van de partneralimentatie
Als een van de ex-partners niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien, betekent dit niet automatisch dat deze persoon partneralimentatie toegewezen krijgt. Er wordt ook gekeken naar de financiële situatie van de alimentatiebetaler. Als deze te weinig inkomen heeft dan stelt de rechter vast dat er in feite recht bestaat op partneralimentatie, maar dat deze niet betaald hoeft te worden vanwege de financiële situatie.
Er wordt bij het vaststellen van de hoogte van de partneralimentatie onder andere gekeken naar de behoefte van de alimentatieontvanger en naar de draagkracht van de alimentatiebetaler.
U kunt zelf uw alimentatie berekenen. De uitkomst van de berekening op geeft een goede indicatie van de te betalen of te ontvangen alimentatie. De werkelijke hoogte van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren. Een gespecialiseerde alimentatie advocaat kan een volledige berekening van de alimentatie voor u uitvoeren. De advocaat houdt rekening met uw situatie en de actuele Tremanormen. Daarnaast kan de advocaat alimentatie u goed adviseren tijdens de onderhandeling en de gemaakte afspraken op schrift stellen.
Neemt voor meer informatie contact op met onze intakebalie. U kunt 7 dagen per week contact opnemen met de intakebalie. De juristen van de intakebalie helpen u graag bij het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst alimentatie, of brengen u in contact met een advocaat alimentatie. Bel nu 088 – 629 00 40 (lokaal tarief).
Partneralimentatie betalen
Wanneer u door een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, dan kan het voorkomen dat uw ex-partner zelf niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. U heeft dan de plicht om bij te dragen in de kosten van uw ex-partner. Dit heet partneralimentatie. Lees verder over het betalen van partneralimentatie.
Duur van de alimentatie
U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de duur van de alimentatieverplichting. Als u hier niets over hebt afgesproken gelden de wettelijke termijnen. Een advocaat alimentatie kan voor u de alimentatietermijnen berekenen. Lees verder over de duur van de partneralimentatie.
Gewijzigde situatie of het beëindigen van de partneralimentatie
Alimentatie wordt meestal voor een langere periode vastgelegd. Het is mogelijk dat er gedurende de alimentatietermijn omstandigheden ontstaan waardoor u de hoogte van de alimentatie wilt wijzigen. Daarvoor moet een verzoek bij de rechter worden ingediend. U heeft dan een advocaat alimentatie nodig. Lees over de situaties waarin u de alimentatie wilt wijzigen en hoe u dit aanpakt.
Er zijn een aantal situaties waarin de partneralimentatie eindigt. Dit is onder andere als de afgesproken termijn van de partneralimentatie eindigt, als een van de ex-partners is overleden of als de alimentatieontvanger gaat trouwen of samenwonen. Lees hierover in het artikel over partneralimentatie beëindigen.
In sommige situaties is een verlenging van de alimentatie mogelijk, dit moet binnen drie maanden na het einde van de partneralimentatie worden aangevraagd bij de rechter. Neem hierover zo snel mogelijk contact op met de intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Indexatie alimentatie 2019
Het bedrag van de alimentatie wordt jaarlijks verhoogd met een percentage: dit hangt samen met de gemiddelde loonstijging. Lees over de Indexatie van de alimentatie.
Gratis alimentatie (her)berekenen
Landelijke Alimentatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de intakebalie.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.