Wilt u partneralimentatie aanvragen? Wij leggen aan u de belangrijkste informatie over het aanvragen van partneralimentatie uit. Heeft u vragen of wilt u advies over uw situatie? Neem dan contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Tijdens het huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben partners een onderhoudsplicht. Dit betekent dat de partners over en weer moeten bijdragen in de kosten van het levensonderhoud en de kosten die gepaard gaan met de opvoeding van kinderen. Deze onderhoudsplicht blijft na de scheiding bestaan. Als een van de ex-partners te weinig inkomen heeft om in het eigen levensonderhoud te voorzien, dan heeft deze persoon mogelijk recht op partneralimentatie. Wij leggen u uit hoe partneralimentatie aanvragen in zijn werk gaat.
Partneralimentatie aanvragen
Partneralimentatie kunt u alleen krijgen als u erom vraagt. Anders dan bij kinderalimentatie onderzoekt de rechtbank niet uit zichzelf of u recht heeft op partneralimentatie. Uitzondering hierop is als de partneralimentatie is vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden.
De partneralimentatie kan op een aantal momenten worden aangevraagd:
- Tegelijkertijd met het aanvragen van een echtscheiding, als een nevenverzoek via het verzoekschrift.
- Tijdens de echtscheidingsprocedure.
- Als voorlopige voorziening.
- Nadat de echtscheiding al is uitgesproken.
De partneralimentatie kunt u vastleggen na overleg met uw ex-partner, of u dient samen met een advocaat alimentatie een verzoek in bij de rechtbank. De afspraken over de partneralimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Heeft u vragen over het aanvragen van partneralimentatie? Neem direct contact op met de intakebalie. De juristen van de Alimentatiesdesk analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart. Indien gewenst zorgt de intakebalie ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.
Wanneer kunt u partneralimentatie aanvragen
Als u minder verdient dan uw ex-partner heeft u mogelijk recht op partneralimentatie. Als u niet kunt voorzien in de kosten van uw levensonderhoud dan betaalt uw ex-partner maandelijks een bedrag aan u.
Het is niet nodig om de partneralimentatie voor of tijdens de echtscheiding aan te vragen: ook op een later moment kunt u, samen met een advocaat alimentatie een alimentatieregeling vastleggen. In dit artikel leest u hoe de hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald.
Zelf een alimentatieberekening maken
De Landelijke Alimenatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Wilt u liever een uitgebreide berekening door een advocaat, die u bij uw aanvraag alimentatie in de rechtbank kunt gebruiken als bewijsstuk, neem dan contact op met onze intakebalie. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatie aanvragen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.