Naast kinderalimentatie bent u in sommige gevallen ook partneralimentatie verplicht af te dragen. U moet dan uw ex-partner periodiek een bepaald geldbedrag betalen, omdat uw ex-partner zelf niet genoeg geld verdient om van te leven. Een advocaat alimentatie kan u helpen verweer te voeren tegen een verzoek tot alimentatie van uw ex-partner.
Partneralimentatie
Wanneer u door een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, dan kan het voorkomen dat uw ex-partner zelf niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de ex-partner voor het grootste deel de zorg voor de kinderen op zich had genomen, geen of een beperkt inkomen heeft, of geen opleiding heeft genoten. U heeft dan de plicht om bij te dragen in de kosten van uw ex-partner. Dit heet partneralimentatie. Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie wordt rekening gehouden met de levensstandaard (welvaart) ten tijde van het huwelijk.
Hoe komt partneralimentatie tot stand?
Samen met uw ex-partner kunt u afspreken dat u alimentatie gaat betalen en hoeveel. U legt de gemaakte afspraken vast in het echtscheidingsconvenant of op schrift bij de notaris in het geval van een beëindigd geregistreerd partnerschap. Een advocaat alimentatie kan u helpen bij het maken en het opstellen van de afspraken op schrift.
Als u er samen niet uitkomt of wanneer u meent dat u niet verplicht bent partneralimentatie af te dragen, dan kunt u de rechter verzoeken de alimentatie vast te stellen. U heeft dan een advocaat alimentatie nodig. Een verzoek tot alimentatie kan ook ingesteld worden als u al helemaal gescheiden bent en dacht geen alimentatie te hoeven betalen.