- Home
- >
- Recht op alimentatie
Recht op alimentatie
Als u getrouwd bent, betaalt u samen de kosten voor het levensonderhoud en de kosten die gemoeid zijn met kinderen (de onderhoudsplicht)
Inkomsten
Wanneer u van uw partner scheidt, kan het voorkomen dat u zelf niet meer genoeg inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. In veel gevallen zal de minst draagkrachtige ex-partner aanspraak kunnen maken op alimentatie. Alimentatie is een geldelijke periodieke uitkering. Een advocaat alimentatie kan u bijstaan alimentatie te verzoeken.
Twee soorten alimentatie
Er bestaan twee soorten alimentatie:
Hoogte alimentatie
Samen met uw ex-partner kunt u afspraken maken omtrent de hoogte van de alimentatie. Het afgesproken bedrag aan alimentatie moet u vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat alimentatie kan het echtscheidingsconvenant of een schriftelijke overeenkomst opstellen. Daarnaast kan een advocaat alimentatie bemiddelen tussen u en uw ex-partner.
Duur van de alimentatie
U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de duur van de alimentatieverplichting. Als u hier niets over hebt afgesproken gelden de wettelijke termijnen. Een advocaat alimentatie kan voor u de alimentatietermijnen berekenen.
Gewijzigde situatie
Het is mogelijk dat er gedurende de alimentatietermijn omstandigheden ontstaan waardoor u wenst de alimentatie te wijzigen. U moet de rechter verzoeken de alimentatie te wijzigen. U heeft dan een advocaat alimentatie nodig.
Aanvragen alimentatie
Via een advocaat kunt u alimentatie aanvragen. Dit kunt u in overleg met uw ex-partner doen, of als u er samen niet uitkomt, via de rechtbank. Lees meer…
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.