Recht op alimentatie

Als u getrouwd bent, betaalt u samen de kosten voor het levensonderhoud en de kosten die gemoeid zijn met kinderen (de onderhoudsplicht)

Inkomsten

Wanneer u van uw partner scheidt, kan het voorkomen dat u zelf niet meer genoeg inkomsten heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. In veel gevallen zal de minst draagkrachtige ex-partner aanspraak kunnen maken op alimentatie. Alimentatie is een geldelijke periodieke uitkering. Een advocaat alimentatie kan u bijstaan alimentatie te verzoeken.

Twee soorten alimentatie

Er bestaan twee soorten alimentatie:

Hoogte alimentatie

Samen met uw ex-partner kunt u afspraken maken omtrent de hoogte van de alimentatie. Het afgesproken bedrag aan alimentatie moet u vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat alimentatie kan het echtscheidingsconvenant of een schriftelijke overeenkomst opstellen. Daarnaast kan een advocaat alimentatie bemiddelen tussen u en uw ex-partner.

Duur van de alimentatie

U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de duur van de alimentatieverplichting. Als u hier niets over hebt afgesproken gelden de wettelijke termijnen. Een advocaat alimentatie kan voor u de alimentatietermijnen berekenen.

Gewijzigde situatie

Het is mogelijk dat er gedurende de alimentatietermijn omstandigheden ontstaan waardoor u wenst de alimentatie te wijzigen. U moet de rechter verzoeken de alimentatie te wijzigen. U heeft dan een advocaat alimentatie nodig.

Aanvragen alimentatie

Via een advocaat kunt u alimentatie aanvragen. Dit kunt u in overleg met uw ex-partner doen, of als u er samen niet uitkomt, via de rechtbank. Lees meer…

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.4

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.