Hoe wordt een geregistreerd partnerschap ontbonden?

Anders dan bij de echtscheiding kunt u zonder tussenkomst van de rechter een geregistreerd partnerschap ontbinden. Ontbinden houdt in dat u een einde maakt aan het geregistreerd partnerschap. Een uitzondering betreft de situatie dat u en uw (ex-)partner kinderen hebben. In dit laatste geval moet u wél langs de rechter om het partnerschap te ontbinden.

Als u geen kinderen heeft kunt u via een advocaat alimentatie een schriftelijke overeenkomst laten opstellen. In deze overeenkomst maakt u afspraken over bijvoorbeeld partneralimentatie, de verdeling van goederen en pensioenrechten. Beide partijen ondertekenen de overeenkomst en een advocaat stuurt de overeenkomst naar de burgerlijke stand alwaar de ontbinding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Ontbinding geregistreerd partnerschap met kinderen

De ontbinding in het geval er kinderen zijn, is anders. Net als bij de echtscheiding vangt de ontbinding aan met een verzoekschrift dat u door een advocaat alimentatie laat opstellen. Dit verzoekschrift wordt door de advocaat ingediend bij de rechtbank. In het geval van minderjarige kinderen moet u ook een ouderschapsplan opstellen.

Anders dan bij de echtscheiding moet u het verzoekschrift gezamenlijk indienen. Slechts wanneer dit onmogelijk blijkt kan men een eenzijdig verzoek doen. In sommige gevallen is een zitting in de rechtbank nodig. Dit zal nodig zijn als partijen het niet eens zijn met de inhoud van het verzoek.

Gelijktijdig met het verzoek kunt u ook een voorlopige voorziening verzoeken. Hierbij kunt u denken aan een voorlopige regeling omtrent kinderalimentatie of partneralimentatie. Deze voorlopige voorziening geldt alleen gedurende de procedure. Tijdens de procedure wordt naar een definitieve regeling gezocht. Raadpleeg een advocaat alimentatie voor advies omtrent alimentatie.

De rechter zal vervolgens tot een uitspraak komen in de vorm van een beschikking (een schriftelijk besluit). Als u het niet eens bent met de beschikking, kunt u in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.
De uiteindelijke beschikking wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en de ontbinding van het geregistreerde partnerschap is een feit.

Wij helpen u graag!
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
09:00-17:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
    Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

    U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

    De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Ons keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
    • Klanten staan centraal

      Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
      8.2

    Over ons

    Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

    Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
    Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.