Corona-crisis en wijziging van alimentatie

De Corona-crisis heeft vergaande gevolgen voor het inkomen van grote groepen mensen. Oproepkrachten en ondernemers, inclusief ZZP-ers, zagen hun inkomsten direct verminderen. Maar ook mensen met een tijdelijk of vast dienstverband zullen op een later moment met de gevolgen van een recessie te maken kunnen krijgen.

In dit blog bespreek ik welke gevolgen een inkomstenterugval heeft voor het alimentatiebedrag dat iemand moet betalen. De focus ligt op kwesties waarin iemand direct een inkomensterugval meemaakt als gevolg van de Corona-crisis. We kunnen daarbij denken aan een tandarts, fysiotherapeut of kapper. Maar ook aan iemand die werkzaam is in de horeca, of in een andere sector waarbij de werkgever Arbeidstijdverkorting mag invoeren.

Dit blog gaat zowel over kinderalimentatie als partneralimentatie. Dit blog is geschreven op 27 maart 2020. Let op: nadien kan de situatie weer veranderen.

Mag ik eenzijdig het alimentatiebedrag wijzigen?

Het antwoord is nee. Ook niet in deze bijzondere omstandigheden. Dit geldt zowel voor de situatie waarin een alimentatiebedrag in onderling overleg is afgesproken als in de situatie waarin de rechter een bedrag heeft vastgesteld. Dit bedrag mag slechts in onderling overleg worden verlaagd. En als er geen regeling wordt getroffen zal de rechter het bedrag moeten wijzigen.

Ik kom direct in de problemen, wat nu?

Het is belangrijk dat u uw ex-partner zo snel mogelijk hiervan op de hoogte stelt. Verstrek het liefst zo concreet mogelijke gegevens. Probeer te berekenen wat u denkt dat uw inkomen zal zijn voor de eerstkomende maanden. Voor ondernemers geldt dat zij zo snel mogelijk hun administratie moeten bijwerken. Het is daarbij handig om per maand de inkomsten en uitgaven in de onderneming op een rij te zetten.

Het gaat erom dat uw ex-partner zo snel mogelijk moet beseffen dat u het huidige bedrag niet meer kunt blijven betalen. Ga er niet van uit dat uw ex-partner ‘dit toch wel zelf kan bedenken’. Probeer tijdelijk een lager bedrag af te spreken. Het kan handig zijn om op dit moment al de hulp in te schakelen van een advocaat. Het is belangrijk dat schriftelijk wordt vastgelegd voor welke periode dit tijdelijke bedrag geldt. Daar hebben zowel u als uw ex-partner baat bij.

Wat als het overleg niet lukt?

Dan heeft u juridische hulp nodig. Uw alimentatieverplichting is immers gebaseerd op een (veel) hoger inkomen. Zeker in het geval waarin u niet weet hoe lang de periode zal duren waarin u te veel alimentatie betaalt, kan het verstandig zijn om de rechter te vragen om het alimentatiebedrag te verlagen. Daarbij maak ik wel een aantal kanttekeningen.

Ten eerste:

wanneer de rechter het alimentatiebedrag heeft vastgelegd in een beschikking, kan uw ex-partner in de tussentijd door middel van beslaglegging nog wel het te hoge alimentatiebedrag bij u innen. Dat is vaak gemoeid met extra incassokosten.

Ten tweede:

de kans is zeer klein dat de rechter op een korte termijn een beslissing zal nemen. Op dit moment heeft de Raad voor de Rechtspraak besloten om tot 6 april 2020 alleen urgente rechtszaken te behandelen. Vóór 6 april 2020 zal een nieuwe beleid worden vastgesteld, vermoedelijk voor de periode tot 1 juni 2020. Daarnaast geldt dat uw ex-partner in een reguliere alimentatieprocedure sowieso al een verweertermijn heeft. En een deel van de Rechtbanken kampt nu al met een achterstand in de behandeling van alimentatiezaken.

Ten derde:

als uw inkomensverlies maar voor een beperkte periode geldt, heeft het geen zin om de rechter te vragen om het alimentatiebedrag te verlagen.

Dus het ziet er somber uit voor alimentatieplichtigen die geen regeling kunnen treffen?

Ja en nee. Net als in een normale situatie (zonder Corona-uitbraak) kan het zeker voorkomen dat iemand door zijn ex-partner gedwongen wordt om nog geruime tijd te veel te blijven betalen. En de verwachting is dat ook nu een rechter in kort geding niet snel zal oordelen dat iemand zijn/haar alimentatieverplichtingen mag opschorten.

Maar de Corona-crisis is toch iets bijzonders. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het is ook de overheid geweest die beperkingen heeft opgelegd. In alimentatieprocedures heeft de rechter de mogelijkheid om te bepalen wat de ingangsdatum is van het gewijzigde bedrag. De rechter kan daarbij kiezen tussen het moment waarop de wijziging in het inkomen is aangekondigd, het moment waarop het verzoekschrift is ingediend, of het moment waarop uiteindelijk door de rechter een beslissing is genomen.

Op dit moment is niet duidelijk of rechters straks bij het wijzigen van alimentatiebedragen voor een ‘vroege’ ingangsdatum zullen kiezen, zoals de datum van de start van de lockdown of de datum waarop een alimentatieplichtige aankondigt dat hij niet meer het bedrag zal kunnen blijven betalen. In andersoortige rechtszaken zien we echter al wel een trend om nu wat soepeler om te gaan met deze bijzondere omstandigheden: wanbetalende huurders worden bijvoorbeeld niet ontruimd.

Normaal gesproken beslissen rechters vaak dat te veel geïncasseerd alimentatie niet terugbetaald hoeft te worden. Misschien gaat dit voor zaken waarin een inkomensverlies centraal staat als gevolg van de Corona-crisis wel anders uitpakken. Er zullen ongetwijfeld zaken zijn waarbij al direct klip en klaar is dat iemand door zijn ex-partner werd gedwongen om een te hoog bedrag te betalen. Misschien verdelen rechters straks dit risico wel 50/50 over beide partijen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden?

Conclusie

Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk het inkomensverlies bij uw ex-partner meldt. Zorg er ook voor dat u uw administratie direct op orde heeft. En als u er onderling niet aan uitkomt, zorg er dan voor dat u zo snel mogelijk contact opneemt met een advocaat om de volgende stappen te zetten.

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de familierechtadvocaten van Advocatenkantoor Zeeland in Goes.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Kinderalimentatie: hoe wordt dit berekend?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.4

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.