Het kiezen van de juiste alimentatieadvocaat

Het kiezen van de juiste alimentatieadvocaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet, omdat u natuurlijk helemaal niet zit te wachten op een rechtszaak of onderhandelingen met uw ex-partner. Om u de juiste keuze te laten maken, geven wij u graag een paar handige tips. Zo bent u er zeker van dat u een goede advocaat kiest die past bij u én bij uw situatie.

Algemene praktijk
Veel advocatenkantoren voeren een algemene praktijk. Dat wil zeggen dat zij verschillende, regelmatig voorkomende juridische zaken behandelen, waaronder vaak ook alimentatiezaken en echtscheidingen. In familiezaken kan het fijn zijn om uw situatie persoonlijk met een advocaat te bespreken. Een advocaat die gevestigd is in uw woonplaats of regio is dan qua afstand het meest aantrekkelijk. U vindt altijd wel een kantoor bij u in de buurt dat een algemene praktijk voert. Bij veel kantoren kunt u gebruik maken van gratis inloopspreekuren of een gratis kennismakingsgesprek. Klik hier om naar een geschikte advocaat of advocatenkantoor in uw buurt te zoeken.

Gespecialiseerde praktijk
Sommige kantoren en advocaten hebben zich gespecialiseerd in het familierecht. Of zelfs binnen het familierecht alleen in een bepaald soort, bijvoorbeeld alimentatiezaken. De advocaten hebben van de betreffende materie uitgebreide kennis en ervaring, waardoor zij uw zaak snel kunnen doorgronden. Door inschakeling van een gespecialiseerde advocaat is de kans op een gunstige afloop van uw zaak natuurlijk het grootst. Gespecialiseerde advocaten zijn meestal niet aan een plaats gebonden en werken over het algemeen landelijk. Zij zijn uitstekend bereikbaar via telefoon en e-mail, zodat u te allen tijde overleg kunt voeren. Klik hier om naar een geschikte advocaat of advocatenkantoor te zoeken.

Wanneer kiest u voor een gespecialiseerde advocaat
Afhankelijk van de aard van de verdenking en de complexiteit van de zaak kunt u een keuze maken tussen een in meer of in mindere mate gespecialiseerde advocaat. Een gespecialiseerde advocaat hanteert vaak een hoger tarief en neemt niet altijd pro deo zaken aan. Wanneer het gaat om een gecompliceerde zaak met zeer grote belangen, is het verstandig om geen risico te nemen en een specialist in te schakelen.

Het kiezen van de advocaat met de juiste kennis en ervaring, passend bij uw zaak, is van groot belang voor een optimale verdediging tijdens de rechtszaak en het bewerkstelligen van een voor u gunstige uitspraak.

Specialistenvereniging
Gespecialiseerde familierecht advocaten zijn vaak aangesloten bij een specialistenverenging zoals de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Lidmaatschap van zo’n specialistenvereniging is een waarborg voor u als client voor juridische kennis en ervaring van de advocaat. Lidmaatschap van een specialistenvereniging wordt telkens vermeld in de pagina over de betreffende advocaat. Klik hier om naar een geschikte advocaat of advocatenkantoor te zoeken.

Werkzaamheden van een advocaat
Een ander aspect dat u in uw keuze moet betrekken is het soort zaak. Bent u nog niet gescheiden, maar wilt u een advies, bijvoorbeeld over de te verwachten alimentatieverplichtingen. Of bent u op zoek naar een advocaat die de kneepjes kent van de wijzigingen van de alimentatieverplichtingen, omdat u wilt weten wat kan en wat niet kan? De werkzaamheden van een familierechtadvocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdcategorieën:

 1. Verdedigen / pleiten tijdens een zitting voor de rechter
 2. Onderhandelen met de tegenpartij
 3. Adviseren

Strategie
Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak en verdedigingsstrategie. Bespreek daarom vooraf met uw advocaat uw voorkeuren, de te verwachten uitspraak van de rechter en de verdedigingsstrategie die u gaat volgen. Kies vervolgens de advocaat waarmee u het eens wordt over de strategie, de wijze van aanpak, het tarief en niet in de laatste plaats de advocaat waarbij u een goed gevoel krijgt dat uw zaak in goede handen is. Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat u goed met uw advocaat kunt communiceren op een manier die u bevalt.

Wat kost een advocaat
Wanneer u voor ogen heeft om wat voor zaak het gaat, kunt u zich afvragen hoe groot uw budget is, welk bedrag u maximaal kwijt wenst te zijn aan een advocaat.

Uurtarief
Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief, meestal een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden van het geval en de omvang van de zaak. Het meest gebruikelijk in de advocatuur is dienstverlening op basis van een uurtarief. In enkele gevallen kan soms een vaste prijs worden afgesproken, waarbij u één bedrag betaalt voor de gehele behandeling van uw zaak. Bij alimentatiezaken zijn de te verwachten werkzaamheden in een zaak vooraf echter meestal niet precies bekend waardoor vrijwel altijd alleen wordt gewerkt op basis van een uurtarief. Onze advocaten vermelden vooraf altijd hun tarieven, zodat u weet waar u aan toe bent.

Rechtsbijstandsverzekering
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Alimentatiezaken vallen helaas vrijwel nooit onder de dekking. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

No-cure-no-pay
No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no- pay.

Pro deo
De meeste alimentatieadvocaten werken ook op basis van pro deo, ook wel aangeduid als toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Of u in aanmerking komt voor pro deo behandeling van uw zaak hangt af van uw inkomen en vermogen. Op onze website ziet u welke kantoren pro deo zaken accepteren.

Bent u hiermee geholpen? Kies dan nu een advocaat die bij u past.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.4

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.