U gaat scheiden of u bent gescheiden en u wilt weten of u recht heeft op partneralimentatie. Wij leggen uit wat partneralimentatie is en in welke gevallen u mogelijk recht op partneralimentatie heeft. Wilt u direct een vraag stellen over uw situatie? Neem dan contact op met Landelijke Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing kan zijn.
In sommige situaties heeft u na een scheiding recht op partneralimentatie. In dat geval ontvangt u maandelijks een bedrag van uw ex-partner zodat u kunt voorzien in uw levensonderhoud. Wilt u advies over het recht op partneralimentatie in uw situatie? Neem dan contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor een (gratis) advies op maat. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Recht op partneralimentatie
Wanneer u door een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, dan kan het zijn dat u niet genoeg geld verdient om van te leven. Dat kan komen omdat u voor het grootste deel de zorg voor de kinderen op u had genomen, geen of een beperkt inkomen heeft, of geen opleiding heeft genoten. Uw ex-partner moet u in een dergelijk geval financieel blijven ondersteunen (onderhoudsplicht). Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie wordt rekening gehouden met de levensstandaard (welvaart) ten tijde van het huwelijk. Voorwaarde is dat uw ex-partner voldoende draagkracht heeft om partneralimentatie te betalen.
Hoe krijg ik partneralimentatie?
U kunt partneralimentatie krijgen door dit samen af te spreken wanneer u uit elkaar gaat. U legt de gemaakte afspraken vast in het echtscheidingsconvenant of op schrift bij de notaris in het geval van een geregistreerd partnerschap. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de rechter verzoeken de alimentatie vast te stellen. U heeft daarvoor een advocaat alimentatie nodig.
Een verzoek tot partneralimentatie kunt u ook instellen na de scheiding, tenzij u schriftelijk heeft afgezien van het recht op partneralimentatie.
Behoefte en draagkracht
De rechter kijkt naar een aantal factoren als hij het recht op partneralimentatie vaststelt. Dit gaat onder andere om de financiële situatie van de ex-partners. De rechter kijkt naar de behoefte van de ontvangende ex-partner en ook naar de draagkracht van de alimentatiebetaler.
Heeft u vragen over het recht op partneralimentatie? Neem contact op met de intakebalie. De juristen van de intakebalie analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart. U krijgt inzicht in de risico’s en kansen en of het financieel haalbaar lijkt om een zaak te starten. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website voor (gratis) advies over uw situatie.
Pro deo advocaat?
Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.