Moet ik partneralimentatie betalen?

05.08.2019

Moet ik partneralimentatie betalen?

De relatie met uw ex-partner is voorbij en u vraagt zich of u partneralimentatie moet gaan betalen. Wij leggen de belangrijkste informatie over het betalen van partneralimentatie betalen aan u uit. Wilt u advies op maat over uw situatie? U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp. De juristen van Omnius alimentatie advocaten staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend. De juristen van de intakebalie kijken aan de hand van uw situatie wat de best passende juridische oplossing is.

Tineke zet een punt achter het huwelijk met Thomas. Tineke was de hoofdverdiener en zij vraagt zich af of zij verplicht is om partneralimentatie te betalen omdat haar inkomen hoger is dan het inkomen van Thomas.

Partneralimentatie betalen

Of u verplicht bent om partneralimentatie te betalen hangt van een aantal factoren af. Wij leggen uit wat erbij komt kijken.

Als u getrouwd bent dan bent u verplicht om voor elkaar te zorgen op financieel vlak. Als u gescheiden bent dan vervalt deze verplichting niet. Belangrijk uitgangspunt bij een scheiding is dat men de levenstandaard voort kan zetten na de scheiding. Als een van de partners deze levensstandaard niet voort kan zetten en niet in zijn levensonderhoud kan voorzien dan betaalt de andere partner alimentatie.

Uitzondering op deze regel is als de ex-partner tijdens de scheiding heeft afgezien van partneralimentatie. In dat geval kan de ex-partner op een later moment niet alsnog aanspraak maken op partneralimentatie.

Behoefte en draagkracht

De rechter kijkt bij het vaststellen van de hoogte van de partneralimentatie naar de financiële situatie van de alimentatieontvanger en –betaler. Als de alimentatiebetaler vanwege een beperkt inkomen geen geld kan missen, dan wordt er geen partneralimentatie vastgesteld. Door de rechter wordt dus een afweging gemaakt tussen de behoefte van de ontvangende partij en de draagkracht van de betalende partij. Wilt u advies over uw situatie? Neem contact op met de juristen van de Omnius alimentatie advocaten. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp.

Hoelang moet ik partneralimentatie betalen?

Met uw ex-partner kunt u afspraken maken over de periode waarin u partneralimentatie betaalt. Ook kunt u ervoor kiezen dat de rechter deze periode vastlegt. Aan het eind van deze vastgelegde periode stopt de betalingsverplichting. Als u geen afspraken heeft gemaakt over de periode dan gelden de wettelijke termijnen. U doet er daarom goed aan tijdig een advocaat alimentatie in te schakelen om uw belangen te behartigen. Neem daarom contact op met de juristen van de Omnius alimentatie advocaten.

Gratis alimentatie (her)berekenen

Omnius alimentatie advocaten biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze Omnius alimentatie advocaten. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Omnius alimentatie advocaten werken waar mogelijk op pro deo basis.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.1

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.