Nihilstelling alimentatie

Omschrijving situatie

Bevindt u zich in financiële moeilijkheden waardoor u de alimentatie niet meer kunt betalen? Wilt u de alimentatie stopzetten? Of bent u bijvoorbeeld in de schuldsanering terechtgekomen en kunt u geen alimentatie meer betalen? Door een wijziging in uw draagkracht (inkomen) kunt u in financiële mogelijkheden raken en is het mogelijk de alimentatie (tijdelijk) stop te zetten: de nihilstelling van de alimentatie.

Nihilstelling van de alimentatie

Bij de echtscheiding worden er afspraken gemaakt omtrent de financiën. Aan de hand van de zorgverdeling (bij kinderen), draagkracht en behoefte wordt beoordeeld wie de alimentatieplichtige is en moet betalen. Een van de partners krijgt alimentatie en de ander moet alimentatie betalen. De afspraken worden doorgaans voor een langere tijd vastgelegd. In die tijd kunnen gewijzigde omstandigheden intreden. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te wijzigen. De nihilstelling komt voor in twee vormen:

 1. Tijdelijke nihilstelling. Hierbij wordt de alimentatieplicht tijdelijk opgeschort. Wanneer de alimentatieplichtige bijvoorbeeld werkloos wordt, hoeft hij of zij tijdelijk geen alimentatie te betalen. Als de alimentatieplichtige weer geld verdient, herleeft de alimentatieplicht weer.
 2. Definitieve nihilstelling. Wanneer er geen draagkracht meer is en verwacht wordt aan de kant van de alimentatieplichtige.

Welke nihilstelling in uw zaak aangevraagd moet worden hangt af van alle feiten en omstandigheden. Een advocaat alimentatie kan u exact vertellen welke regeling op u van toepassing is en kan de juiste papieren voor u indienen bij de rechtbank.

Redenen voor nihilstelling

Tijdens de echtscheiding wordt uw draagkracht vastgesteld. Dit houdt in dat men bepaalt hoeveel alimentatie u kunt betalen. Men gaat daarbij uit van uw inkomen in de drie voorafgaande jaren. Het is mogelijk dat uw draagkracht na de echtscheiding kleiner wordt. Dit kan doordat u wordt ontslagen, uw eenmanszaak minder winst maakt of dat u ziek of arbeidsongeschikt raakt. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te stoppen of te verlagen.

De redenen voor een nihilstelling kunnen aldus worden gevonden in gewijzigde omstandigheden. Voorbeelden van gewijzigde omstandigheden zijn:

Verzoek nihilstelling via advocaat 

Een verzoek tot nihilstelling van de alimentatie verloopt altijd via de rechtbank. U heeft daar een advocaat voor nodig. Neem direct voor gratis advies contact op met onze Alimenatiedesk. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. Zo voorkomt u (verdere) financiële moeilijkheden.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.1

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.