Wat kost een advocaat?

De kosten van een advocaat zijn afhankelijk van uw hulpvraag. Bepaalde juridische vraagstukken lenen zich voor standaardisering en kunnen altijd voor een vaste prijs worden aangeboden. Andere zaken hebben een ‘uniek’ karakter en vereisen maatwerk, waardoor prijzen zullen verschillen. Wel zijn advocaten vaak goed in staat om van te voren tijd en kosten in te schatten, om zo tot een vaste prijsafspraak te komen voor een deel of voor de gehele zaak. In complexe zaken is een uurtarief vaak wel de beste optie, soms aangevuld met een succesfee.

Uurtarief

Met de advocaat maakt u afspraken over het tarief, vaak is gaat het dan over een uurtarief. De hoogte hangt af van de omstandigheden, omvang van de zaak en ervaring van de advocaat. De advocaten van Landelijke Alimentatiedesk kennen drie verschillende uurtarieven (gebaseerd op de ervaring en specialisatie van de advocaten):

Uurtarieven Landelijke Alimentatiedesk

Deelnemende advocaten bij Landelijke Alimentatiedesk. werken met 3 vaste uurtarieven. Afhankelijk van de ervaring en specialisaties van de advocaat.

€ 120, 00

Advocaat

€ 170, 00

Senior Advocaat

€ 220, 00

Specialist

Afhankelijk van de inhoud van de zaak en de persoonlijke wensen van de cliënt, wordt bekeken welke juridische dienstverlener qua kennis en ervaring het beste past en welk uurtarief geldt. Neem contact op met de intakebalie om te weten welk type advocaat het beste past bij uw situatie.

Vaste prijs

In sommige gevallen kan er een vaste prijs worden afgesproken. Dat betekent dat u samen met de advocaat van te voren een bedrag afspreekt voor de behandeling van de zaak. Het gaat in deze situaties vaak om wat ‘eenvoudigere’ zaken. Denk bijvoorbeeld aan een alimentatieberekening of het geven van advies. Het is niet altijd mogelijk om een vaste prijs af te spreken, van te voren is het soms lastig te voorspellen welke kant een zaak op gaat, wat de tegenpartij gaat doen en welke stappen er moeten worden gezet.

No cure, no pay

Bij no cure no pay betaal je alleen bij een succesvol resultaat. Maar de angst bestaat dat advocaten met zo’n werkwijze hun onafhankelijkheid verliezen en alleen nog maar kansrijke zaken aannemen. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten daarom te werken op basis van no cure no pay. Een dergelijke afspraak zal geen enkele advocaat dus accepteren. Juristen daarentegen zijn niet ingeschreven als advocaat en mogen wel op deze manier werken.

Sinds januari 2014 is er wel een uitzondering op het verbod op no cure no pay. Advocaten mogen in letselschade- en overlijdensschadezaken met hun cliënt een ‘resultaatgerelateerde beloningsafspraak’ maken. Dit is een experiment, de proefperiode loopt tot 1 januari 2019.

No cure less fee

Ook mag een advocaat zijn uurtarief koppelen aan het resultaat. Bij succes krijgt de advocaat een hoger uurtarief, dan wanneer de doelstellingen niet (volledig) worden bereikt. Deze werkwijze heet no cure less fee. Een andere variant is de succesfee: de advocaat krijgt een extra bedrag bij een goede afloop.

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, dan worden de advocaatkosten vaak vergoed. Is dit het geval, dan is het belangrijk om aan het begin van het eerste gesprek met de advocaat te vertellen dat u een rechtsbijstandverzekering heeft.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Soms kunt u een advocaat inschakelen op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand, oftewel pro deo. De overheid zal dan een groot deel van de kosten betalen. Niet iedereen komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. Het hangt af van uw zaak, inkomen en vermogen. Daarnaast accepteren niet alle advocaten pro deo zaken.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.