Hoe kan ik de alimentatie verlagen?

05.07.2019

Hoe kan ik de alimentatie verlagen?

Hoe verlaag ik de alimentatie? Wij leggen uit in welke situaties het mogelijk is om te verzoeken om het verlagen van de kinderalimentatie of de partneralimentatie. Bent u op zoek naar advies op maat over de alimentatie verlagen? U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie analyseren uw situatie en brengen de mogelijkheden voor u in kaart.

Tom betaalt partneralimentatie aan zijn ex-partner. Hij raakt zijn baan kwijt en hij heeft daarom moeite om zijn vaste lasten te betalen. Daarom wil hij weten of het mogelijk is om de alimentatieverplichting te verlagen.

U heeft afspraken gemaakt over de alimentatie. Deze afspraken gelden voor een langere periode. Het is goed mogelijk dat uw omstandigheden in deze periode wijzigen. U raakt uw baan kwijt of u bent langdurig ziek. Deze omstandigheden hebben mogelijk invloed op uw draagkracht. Daarom wilt u weten of u de alimentatie kunt verlagen.

Alimentatie verlagen

Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin u de alimentatie wilt laten verlagen, bijvoorbeeld:

 • Ontslag
 • Ziekte
 • Geboorte van een kind
 • Gewijzigd inkomen
 • Gestegen vaste lasten
 • Uw ex-partner is gaan samenwonen

Als u de alimentatieverplichting niet langer kunt opbrengen omdat uw (financiële) situatie veranderd is, dan kunt u verzoeken om de alimentatie opnieuw te berekenen. Afhankelijk van de uitkomst van deze herberekening wordt de alimentatie wellicht verlaagd of beëindigd. In sommige gevallen kunt u verzoeken om de nihilstelling van de alimentatie.

Alimentatie verlagen vanwege eigen inkomen ex-partner

Ook in de situatie van uw ex-partner kunnen dingen veranderen. Zo kan uw ex-partner aan het werk zijn gegaan en hierdoor heeft u het idee dat uw ex-partner geen recht meer heeft op het bedrag aan partneralimentatie.

Als uw ex-partner (meer) geld gaat verdienen dan kan dit ook invloed heeft op de hoogte van de kinderalimentatie. Uitgangspunt is dat ouders naar draagkracht bijdragen in de kosten van de kinderen. Als uw ex-partner meer geld gaat verdienen dan verandert de draagkracht. Dit levert mogelijk een reden op voor verlaging van de alimentatie.

Hoe kan ik de alimentatie verlagen?

Als de omstandigheden veranderen kan dat een reden zijn om de alimentatie te verlagen. Heeft de rechter de alimentatie vastgesteld? Dan moet u de rechter verzoeken om het verlagen van de alimentatie. Een advocaat start een procedure bij de rechtbank waarin u aantoont waarom u minder alimentatie hoeft te betalen. Hierbij overlegt u stukken waaruit blijkt dat het alimentatiebedrag verlaagd moet worden.

De rechter beoordeelt of uw verzoek moet worden gehonoreerd. In uw verzoek levert u bewijzen voor de gewijzigde omstandigheid. Daarnaast is het van belang dat u niet verwijtbaar gehandeld heeft waardoor uw financiële situatie verslechterd is. Dat is bijvoorbeeld het geval als u ontslagen bent op staande voet.

Heeft u vragen over het verlagen van de alimentatie, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de intakebalie van Alimentatiedesk. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.

Gratis alimentatie (her)berekenen

De Landelijke Alimenatiedesk biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze Alimentatie Intakebalie.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.