Wie hebben een onderhoudsplicht?

Onderhoudsplichten komen in allerlei vormen voor. Zo kunt u denken aan de onderhoudsplicht ten aanzien van uw echtgenoot of geregistreerd partner. Daarnaast heeft u een onderhoudsplicht ten aanzien van uw kinderen tot het 21ste levensjaar. Na een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap kan de onderhoudsplicht voortduren in de vorm van alimentatie. Raadpleeg een advocaat alimentatie voor advies omtrent alimentatie.

Na een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap houdt de onderhoudsplicht niet op. Als de ene ex-partner niet voldoende financiële middelen heeft om in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien moet de andere ex-partner bijdragen in de kosten die de ander maakt. Dit is de partneralimentatie. Raadpleeg een advocaat alimentatie voor advies omtrent alimentatie.

Naast de partneralimentatie bestaat er ook kinderalimentatie. De kinderalimentatie is een regeling die ervoor zorgt dat na een echtscheiding of beëindigd geregistreerd partnerschap beide ouders bijdragen in de kosten die gemoeid zijn met de opvoeding en verzorging van de kinderen. Op beide ouders rust in beginsel de onderhoudsplicht ten aanzien van de kinderen.

Als u niet bent getrouwd en geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan en uw relatie komt ten einde, bestaat er geen wettelijk recht op alimentatie. Samen met uw partner kunt u echter wel afspraken maken omtrent alimentatie in bijvoorbeeld een samenlevingscontract. Een advocaat alimentatie kan u adviseren omtrent het samenlevingscontract.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.