Advocaat alimentatie

Als u getrouwd bent, betaalt u samen met uw partner de kosten voor het levensonderhoud en de kosten die gemoeid zijn met kinderen (de onderhoudsplicht). Wanneer u van uw partner scheidt, kan het voorkomen dat u of uw ex-partner zelf niet meer genoeg inkomsten heeft om in uw levensonderhoud en die van uw kind(eren) te kunnen voorzien. In veel gevallen zal de minst draagkrachtige ex-partner aanspraak kunnen maken op alimentatie. Alimentatie is een geldelijke periodieke uitkering die u kunt ontvangen. Een advocaat alimentatie kan u bijstaan alimentatie te verzoeken. Wij leggen u de belangrijkste informatie over de alimentatie uit.

Bent u op zoek naar persoonlijk advies? Wij raden u aan om contact op te nemen met Landelijke Alimentatiedesk advocaten, voor een eerste (gratis) advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend. 

Advocaat alimentatie 

Een echtscheiding kan behoorlijk veel impact hebben op uw financiële situatie. Het komt voor dat een van de ex-partners na de scheiding niet in het eigen inkomen kan voorzien. Dan moet de ex-partner mogelijk partneralimentatie gaan betalen. Als er kinderen in het spel zijn dan wordt er tijdens een scheiding altijd gekeken of er kinderalimentatie betaald moet worden. Bent u benieuwd of u of uw ex-partner recht heeft op alimentatie? Neem direct contact op met Landelijke Alimentatiedesk advocaten. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt. 

Aanvragen alimentatie 

Via een advocaat kunt u partneralimentatie aanvragen. Dit kunt u in overleg met uw ex-partner doen, of als u er samen niet uitkomt, kunt u via de rechtbank een verzoek indienen. 

Als u gaat scheiden en u heeft kinderen met uw ex-partner, dan onderzoekt de rechtbank altijd of er kinderalimentatie betaald moet worden. Lees verder over het aanvragen van kinderalimentatie.  

Gratis alimentatie (her)berekenen 

Landelijke Alimentatiedesk advocaten biedt u de mogelijkheid om gratis een alimentatieberekening te maken. U vult enkele gegevens in en krijgt een indicatie van de maximale draagkracht. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk advocaten. De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. Bel of mail onze juristen van de intakebalie 

Afkopen alimentatie 

Als er is vastgesteld dat u partneralimentatie moet betalen aan uw ex-partner, dan kunt u ervoor kiezen om de alimentatie af te kopen. Dit heeft voor- en nadelen en wij raden aan om hierover eerst advies in te winnen bij een advocaat alimentatie. Lees verder over dit onderwerp in het artikel over afkopen alimentatie. Bij kinderalimentatie is het niet mogelijk om de alimentatie af te kopen.  

 Betalingsproblemen 

U ontvangt partner- of kinderalimentatie om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Als uw ex-partner de alimentatie niet betaalt vanwege betalingsproblemen, komt u daardoor in de financiële problemen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk navraag te doen over de uitgebleven betalingen bij uw ex-partner. Als dit niet zorgt voor verbetering, raden wij u aan om direct contact op te nemen met een advocaat alimentatie, voor het innen van de alimentatie. Neem daarvoor contact op met Landelijke Alimentatiedesk advocaten, wij zijn 7 dagen per week bereikbaar.  

Draagkracht berekenen

Bij het vaststellen of een van de partners recht heeft op alimentatie, wordt er gekeken naar de draagkracht van de alimentatieplichtige. Als de alimentatieplichtige alimentatie betaalt mag het niet zo zijn dat hij of zij vervolgens niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Een advocaat alimentatie kan voor u een draagkrachtberekening maken. Lees verder over het berekenen van de draagkracht. 

Vorderen onterechte betalingen 

Als u alimentatie betaalt dan kan het gebeuren dat u ten onrechte een bedrag overmaakt. Bijvoorbeeld omdat de duur van de alimentatie is bereikt. Of u maakt een te hoog bedrag over. In dat geval wilt u de onterechte betalingen vorderen (link: vorderen onterechte betalingen). Wilt u advies over het terugvorderen van onterechte betalingen contact op met Landelijke Alimentatiedesk advocaten voor advies. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. De juristen van de intakebalie staan u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend. 

Wangedrag door alimentatiegerechtigde 

Er zijn situaties waarin de alimentatiegerechtigde zich misdraagt tegenover de alimentatieplichtige. Dit gedrag kan ertoe leiden dat de alimentatie wordt verlaagd, en in uitzonderlijke omstandigheden kan de alimentatie worden stopgezet. Wangedrag leidt niet automatisch tot een verlaging van de alimentatie, lees daarover in het artikel over wangedrag door de alimentatiegerechtigde 

Een alimentatie advocaat van Landelijke Alimentatiedesk advocaten voorziet u van advies als u te maken heeft met wangedrag van de alimentatiegerechtigde (uw ex-partner) en kan een wijziging van de alimentatieafspraken voor u realiseren. Neem direct contact op met Landelijke Alimentatiedesk advocaten. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website. 

Pro deo advocaat? 

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk advocaten werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.