Echtscheiding

U wilt gaan scheiden en u wilt weten hoe u dit moet aanpakken. Op onze website leggen we uit wat er bij een echtscheiding komt kijken en welke procedures er zijn. Alle bij Landelijke Alimentatiedesk aangesloten advocaten en mediators hebben veel ervaring met zaken over scheiding en alimentatie en zij staan u graag bij in uw echtscheidingszaak. Heeft u direct advies nodig over echtscheiding of alimentatie, neem dan voor een gratis intakegesprek contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. Als het nodig is, zoeken de juristen van de intakebalie een geschikte advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator voor u. Neem direct contact op voor een advies op maat!

Echtscheiding via advocaat of mediator?

U kunt een echtscheiding regelen via een advocaat of een mediator. Welke manier u kiest is afhankelijk van hoe goed u en uw ex-partner nog met elkaar kunnen communiceren. Als u denkt samen goede afspraken te kunnen maken, dan is een mediator (een bemiddelaar) of één gezamenlijke advocaat een goede en goedkopere oplossing. Vermoedt u dat het lastig wordt om tot gezamenlijke afspraken te komen, dan raden wij u aan ieder een eigen advocaat te nemen. De afspraken legt u vast in een echtscheidingsconvenant. Voor meer informatie over advocaat of mediator klikt u op deze link.

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst, waarin alle afspraken over de toekomst na de scheiding staan en hoe u en uw ex-partner bepaalde zaken gaan regelen, zoals de woning, de verdeling van spullen en de alimentatie. Als er kinderen zijn, dan is een ouderschapsplan onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant wordt door een advocaat, mediator of notaris opgesteld in overleg met u en uw ex-partner. Er wordt alleen een echtscheidingsconvenant opgesteld, als beide partijen achter de afspraken staan die er worden gemaakt. Als er dan een convenant is, dan wordt die met het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank ingediend. Voor informatie over het echtscheidingsconvenant klikt u op deze link.

Echtscheidingsprocedure

Tegenwoordig gaat een verzoek tot echtscheiding altijd via de rechtbank. Een advocaat dient voor u een verzoekschrift tot echtscheiding in. In dat verzoekschrift verzoekt u de rechtbank uw huwelijk te ontbinden (te beëindigen). Op basis van dat verzoekschrift zal de rechter de echtscheiding al dan niet uitspreken. Als u of uw ex-partner het niet eens is met het verzoek, kan er een verweerschrift worden ingediend. Een echtscheiding is pas definitief als de echtscheidingsbeschikking (uitspraak van de rechter) is ingeschreven in de burgerlijke stand. Voor meer informatie over de echtscheidingsprocedure klikt u op deze link.

Kosten echtscheiding

De kosten voor een echtscheiding kunnen worden verdeeld in drie soorten:

 1. Kosten voor een advocaat of mediator. Kiest u gezamenlijk voor een advocaat, dan bent u uiteraard goedkoper uit. Misschien komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo). U hoeft dan alleen een kleine eigen bijdrage te betalen. Alle verdere kosten voor een advocaat worden door de overheid betaald.
 2. Dat zijn administratieve kosten die u maakt voor de behandeling bij de rechtbank. Als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo), dan zijn de griffierechter lager.
 3. Overige kosten. Naast bovengenoemde kosten moet u rekening houden met kosten voor uittreksels, voor het aangetekend versturen van brieven en eventuele deurwaarderskosten.

De advocaten en mediators van Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring op het gebied van echtscheiding en alimentatie. Zij kunnen uw echtscheiding efficiënt voor u afhandelen en daarmee voorkomen dat u onnodig op kosten wordt gejaagd. Ook kijken zij samen met u of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo).

Neem contact op voor direct advies

Bent u van plan te gaan scheiden? Raadpleeg een advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator van Landelijke Alimentatiedesk. Onze advocaten en mediators adviseren u over alle aspecten van de scheiding en zorgen dat u goede afspraken maakt. U kunt gezamenlijk één advocaat inschakelen of een eigen advocaat. Veel advocaten zijn tevens advocaat-mediator. Neem direct contact op met de intakebalie voor een gratis intakegesprek.

Pro deo advocaat?

Vaak is het mogelijk om echtscheidingen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat echtscheiding of mediator regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten en mediators aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 40
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.