- Home
- >
- Rechtsgebieden en specialisaties
- >
- Echtscheiding
- >
- Procedure echtscheiding
Procedure echtscheiding
Het aanvragen van een echtscheiding begint met een verzoekschrift. Dat is een aanvraag die u via een advocaat bij de rechtbank indient om te scheiden. In dat verzoekschrift verzoekt u de rechtbank uw huwelijk te ontbinden (te beëindigen). U kunt samen met uw ex-partner een verzoek doen of zelf (eenzijdig) wanneer uw ex-partner niet wil meewerken.
Heeft u direct advies nodig over echtscheiding of alimentatie, neem dan voor een gratis intakegesprek contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk. Als het nodig is, zoeken de juristen van de intakebalie een geschikte advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator voor u. Neem direct contact op voor een advies op maat
Duur van de echtscheidingsprocedure
Als u via een mediator of een advocaat gezamenlijke afspraken heeft gemaakt, dan kunnen die afspraken bij het verzoekschrift worden gevoegd en kan de echtscheiding relatief snel worden afgerond. Heeft u een eenzijdig verzoek tot echtscheiding ingediend, dan kan uw ex-partner daar nog tegen in bezwaar (verweer) gaan. Vaak volgt er dan een zitting bij de rechtbank en worden alle partijen door de rechter gehoord. Als er geen onderlinge afspraken zijn, zal de rechter over bepaalde zaken een beslissing nemen. Een scheiding kan dan lang duren, vaak wel langer dan een jaar. U kunt voor de tussentijd vragen om voorlopige voorzieningen.
Ook als er kinderen zijn en zij hun stem over de zorgregeling willen geven, kan een zitting plaatsvinden. Daarna volgt er een uitspraak van de rechter. Als er geen zitting heeft plaatsgevonden krijgt u schriftelijk via uw advocaat de echtscheidingsbeschikking toegestuurd. Voor de ex-partner die het niet eens is met de uitspraak, staat nog een hoger beroep-mogelijkheid open.
Echtscheiding pas definitief na inschrijving
Let op: ook al heeft de rechter een uitspraak tot echtscheiding gedaan, de scheiding is pas definitief als er geen hoger beroep meer mogelijk is en de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Die inschrijving moet binnen 6 maanden na de definitieve uitspraak gebeuren en de advocaat moet voor die inschrijving zorgen. Als hij dit niet op tijd doet, verliest de beschikking zijn geldigheid!
Neem contact op voor direct advies
Bent u van plan te gaan scheiden? Raadpleeg een advocaat echtscheiding en alimentatie, of een mediator van Landelijke Alimentatiedesk. Onze advocaten en mediators adviseren u over alle aspecten van de scheiding en zorgen dat u goede afspraken maakt. U kunt gezamenlijk één advocaat inschakelen of een eigen advocaat. Veel advocaten zijn tevens advocaat-mediator. Neem direct contact op met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor een gratis intakegesprek.
Pro deo advocaat?
Vaak is het mogelijk om echtscheidingen op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat echtscheiding of mediator regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten en mediators aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.