Afkopen alimentatie


Omschrijving situatie

Wilt u niet meer periodiek de alimentatie betalen, maar ineens? Dit is mogelijk bij de partneralimentatie. Bij de kinderalimentatie is het afkopen van de alimentatie niet mogelijk. Een advocaat alimentatie kan u adviseren. Alle advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk hebben veel ervaring met het familierecht en staan u graag bij. Neem contact op met een advocaat alimentatie voor direct advies.

Afspraken omtrent afkoop

Wanneer u de alimentatie in één keer wilt betalen moet u de afspraken vastleggen op papier. Bij een echtscheiding moet dit in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat kan u helpen alle afspraken op papier te zetten en een rechtsgeldige overeenkomst te sluiten.

De afkoop kan geschieden op twee manieren:

 • Via een geldsom
 • Via overbedeling

Geldsom

Als u ineens de alimentatie wilt betalen, dan wordt de partneralimentatie op de normale manier berekend. De betaling geschiedt echter in één keer. Hierna bent u ontslagen van alle verplichtingen van de partneralimentatie.

Overbedeling

Naast de optie van het betalen van een geldsom, kunt u er ook voor kiezen om de inboedel volledig aan uw ex-partner na te laten. U krijgt dan niets uit de inboedel, maar u bent wel van de partneralimentatie af. Naast de inboedel kunt u ook denken aan de waarde van de woning of levensverzekeringen.

Voor- en nadelen afkopen alimentatie

Het grootste voordeel is natuurlijk dat u in één keer klaar bent met uw ex qua financiën (behoudens kinderalimentatie). Een nadeel is dat er geen rekening wordt gehouden met gewijzigde omstandigheden. Stel u moet tien jaar alimentatie betalen en dat doet u ineens, dan kost dit u gewoon 10 jaar alimentatie ook al hertrouwt uw partner na twee jaar.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij Landelijke Alimentatiedesk werken waar mogelijk op pro deo basis. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Zo kan het dus ook

Waarom Landelijke Alimentatiedesk?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Landelijke Alimentatiedesk voor het opstellen of wijzigen van uw overeenkomst voor kinderalimentatie of voor het opstellen van een verzoek tot verhoging of verlaging van de alimentatie. De intakebalie zorgt ervoor dat u de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Alimentatiedesk.nl behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat of mediator bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

Landelijke Alimentatiedesk is het kwaliteitsnetwerk van familierechtadvocaten en -mediators. Vind hier een antwoord op uw vragen over alimentatie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Recht op alimentatie of betalen van alimentatie
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over alimentatie, zowel over het recht op alimentatie als over de plicht tot het betalen van alimentatie. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een advocaat alimentatie voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.